Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçim sath-ı maili

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2019 00:03

Bu seçim zamanlarını pek severim.

Yok, yanlış anlaşılmasın politikayı demedim ondan nefret ederim;

Sadece seçim zamanlarını.

Politikayla işi olmayanın seçimle ne işi olur?

Benim seçimle de işim yok. Seçip seçip duruyoruz da ne oluyor?

Hamam da tasta yerinde sayıyor,natır aradan sıyrılıyor.

Sath-ı maili seviyorum ben. Süreci yani.

Hele yapılacak olan yerel seçim ise iki kere seviyorum.

Malum çoğu zaman sattı mahili gibi yanlış söylenirse de her şeyi geride bırakıp yalnızca seçim dönemine girildiğini anlatmak için kullanılır bu deyim.

Malum. satıh, yüzey demek. Mail ise eğim. Bu durumda, seçim sath-ı mailine girmek, seçime doğru eğimi olan bir yüzeye girmek gibi bir anlam taşıyor ki eğimin kayganlığı da ayrı bir önem kazanıyor.

Bu süreçte insanlar ve özel ve resmi kurumlar bir şeker bir sevimli olurlar ki sormayın. Hümanizm tavan yapar, empati doruklarında dolaşılır, mavi boncuk üretimi endüstri olur.

Ortalık herkese gülücükler dağıtan, çocukları kucaklayan, yaşlılara hürmet eden, hayvanlarla dost olan her türlü adaletsizliğe savaş açmış, kendinden vazgeçip ruhunu memleketine adamış, hizmet etmek için çırpınan bir sürü adayla dolar.

Sanırsınız ellerinde mucize çubukları iyilik melekleri dolaşıyor kentte kasabada köylerde.

Hepsinin yüzünde mahcup bir ifade, dudaklarında gülümseme…

Kahvelere, taksi duraklarına, internet kafelere, çay ocaklarına kravatlı beyler girer çıkar, döpiyesli hanımlar pazarlarda dolaşır halkla hasbıhal eder. Kucaklarda ki çocukların saçları okşanır yanaklarından makaslar alınır. Berberlerde sakal tıraşı olunur, kıraathanelerde müdavimlerle tavla atılır, marketlerde reyonlar dolaşılır, düğün, nişan, kına ne varsa es geçilmeden katılınır, cami avlularında hacı amcalarla dertleşilir, sivil toplum kuruluşlarına konuk olunur sorunları dinlenir, hastaneler de hasta ziyaretleri yapılır, gazetelere röportajlar verilir projeler anlatılır, toplu taşım araçlarına binilir ama ille de ayakta seyahat edilir, yolda rastlanılan on beş yaş üzeri herkesin eli sıkılır, mutlaka hacı nineler bulunarak elleri öpülür öpülürken de fotoğraf çektirilir, fotoğrafın kesmediği yerler de imdada öz çekim yetişir, kimle konuşuluyorsa askerlik arkadaşı ya da ahretlik bacı muamelesi yapılır velhasıl ortalık bayram olmadan bayramlaşan insanlarla dolar.

Ama genel teamüldür ki, tüm bu ziyaretler birlik ve beraberliği vurgulamak adına illa ki kalabalık bir mahiyetle yapılır. Ortalıkta tek başına dolanan aday görmek pek belki de hiç mümkün değildir.

Bir başka güzelliği daha vardır seçim sath-ı mailinin, her hangi bir konuda görüşebilmek için bir türlü randevu alınamayan belediye başkanları, yardımcıları vs. metroda, otobüste, lokantada, çarşıda, pazarda, yolda ve bilumum yerde birden bire cart diye çıkıverirler insanın karşısına. Bu duruma her ne kadar hazırlıksız yakalanılırsa da en azından yetkilileri yakından görmüş olmanın ferahlığı kaplar seçmenin içini.

Keza belediyelerde de durum aynıdır. Memurlar pek sevecen ve çözüm odaklı yaklaşırlar vatandaşa. Zabıta memurları bile her zamankinden farklıdır. Ceza yazmaktan öte yazmamak için çaba harcarlar.

Süreç dile benden ne dilersen moduna alınarak sürdürülürken seçmende benim velinimetim sensin algısı oluşturularak, seçim akşamına kadar yarenlik edilir.

Medya da bu durumdan nasibini alır. Normal zamanlarda ağızından cımbızla laf alınan politikacılar birden bire dördüncü kuvveti fark eder bülbül olurlar. Hangi kanal çağırsa davete icabet şiarımızdandır diyerek ilişiler masanın konuk kısmına.

Yazılı basın bile birden bire gözde olur. Tam sayfa röportajlar yapılır’’ aaaa hiçte haberimiz yoktu filan gazetede tam sayfa haberimiz çıkmış sağ olsunlar var olsunlar’’denilerek haberim yokmuş gibi çek pampa ayağına yatılır.

Seçim yerel olduğunda ortam daha da renklenir. Çünkü seçilenle seçen seçim sonrasında da aynı yerde yaşayacakları için birbirlerine daha bir samimi davranırlar.

Ahali milletvekili adayını pek tanımaz ama yerel yönetici adayı için en azından kulak dolgunluğu vardır. Yerel seçimlerde ittifak filanda sökmez. Aday adaylığı kadar oy alır genellikle. Bu yüzdendir ki yukarıda saydığım gezek aşamaları en az üç ay ara vermeksizin sürer gider.

Yerel seçimlerin bir başka rengi de muhtarlıklardır. Bursa için diyeyim; kentimizde 1058 muhtarlık var en az üç katı da muhtar adayı.

Çoktan seçmeli yani.

Muhtar adayları da gezeğin içerisinde mahallerinde gece bekçisi gibi dolaşırlar. Hele mahalle büyük ve seçmen sayısı da kallavi ise büyük şehir kadar olmasa da en az bir ilçe belediye başkan adayı kadar performans göstermeleri gerekir.

Seçim bereket ile de gelir; bir türlü kapanmayan çukurlar kapanır, çıkmaz sokaklar dahil nerede asfalt eksiği varsa tamamlanır, yanmayan sokak lambaları ışıl ışıl olur, kaldırımlar onarılır, belediye telefon hattı meşgul çalmaz hatta birimler çağırılmayı bile beklemeden yayılırlar ilin ilçenin dört bir yanına.

Maksat hizmettir ya o bakımdan.

Kentin takımı da en çok taraftarı bu süreç içinde yakalar. Yerel seçimlerde tüm adaylar mutlak surette kent takımının en az bir maçına giderek boyunlarında takımın kaşkolü ile poz verirler.

Ya sosyal medya?

En büyük şenlik sanal mecrada yaşanılır seçim sath-ı sosyal medya olur adı.

Adayından, aday adayına boy boy fotoğraflar yayınlanır, altlarına seçim bildirgeleri eklenerek kamuoyu oluşturulmaya çalışılır. Gerçi bazen yorum kısmında aday ile ilgili olumsuz yorumlara da rastlanır ama politika bu olur öyle şeyler normaldir denilerek üzerinde fazla durulmaz.

Kaleminden bal damlayan (!) acar makale yazarları da bu süreçte pek bir revaçta olurlar. Özellikle muhalefet adaylarına çaka çaka bir yerlere karanlıkta da olsa göz kırparlar.

Velhasıl, renklidir seçim sath-ı maili.

Ama soyuttur. Bir önce ki seçimde de aynı süreç yaşanmış genellikle iki seçim arasında vaat edilen konularda elle tutulur bir gelişme yaşanmamıştır hatta yeni vaatler gerektiren birçok olumsuzluk doğmuştur.

Ama demokrasi demokrasidir.

Bazen yağmasan da gürlemek lazım…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.