Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sandık sandığa mücadele...

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2019 00:02

Yerel seçim yarışının hızlandığını an be an görebilmek mümkün. Büyükşehir Belediye Başkanlarının sahada yavaşta olsa hakimiyet kurma eğilimlerini ilçe belediye başkanlarının oyuna dahil olması ile görmekteyiz. Ak Parti'de tüm belediye başkanları belli oldu. Her ne kadar parti içi muhalefet, listeler üzerinden veryansın ediyor olsa bile 24 Haziran seçimlerinden elde ettiğimiz tecrübe listelerde değişim olmayacağı yönünde. Bursa'nın geneline baktığımızda ciddi bir güç dağılımı görüyoruz. Öyle ki, bu seçimin sokaktan öteye sandığa taşındığını ifade ettiğimizde yanılmış olmayız.

Bilindiği üzere önceki seçimlerde belediye başkan adayları mahalleleri ve önemli caddeleri gezer, diğer cadde ve sokakları ise meclis üyesi adayları ile mahalle teşkilat veya örgütleri gezerdi. Son 2 seçimdir karşımıza çıkan anormal değişkenlikler bu seçimde Ankara'nın farklı bir metod ile sahaya hakimiyet kurma eğilimini ortaya koydu. Özellikle Ak Parti'de Milli Görüş adetlerine geri dönüldüğünü ifade edebiliriz. 7 Haziran hezeyanı ve sonrasında ki 24 Haziran seçim bulguları vatandaşın Ak Parti'ye ciddi uyarılar gönderdiğini belgeledi. Ak Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aday tanıtım toplantısında da yanlız bıraktığı Bursa'da tüm hesaplar seçimi 18'de 18 alabilmek üzerine kurulu. Kısacası, Ak Parti İl Başkanlığı Bursa'da Büyükşehir ve diğer 17 ilçenin tamamın da Ak Parti flaması dalganlandırmak istiyor.

Ak Parti'de merkez sağ adetleri terk edilerek sandık bazında saha çalışmasına yönenildi. Bu yönteme geçilmesinin ana nedeni, CHP ve İP başta olmak üzere muhalefet partilerin sandıklar bazında gerçekleştirdiği seçmen araştırmaları. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da müdahil olduğu konu ile birlikte Ak Parti taşra da sandık sandığa seçime hazırlanıyor. Örneğin herhangi bir ilçede ki 90 nolu sandıkta kimler oy kullanıyor, hangi hanelerde yeni oylar mevcut, sandıkta kaybedilen oy varmı? Yani vefat veya taşınma/nakil nedeniyle giden oy var mı sorgulanıyor. Ayrıca, sandıkta yeni ve genç seçmen ile kadın seçmen var mı? Eğitim ve sosyo ekonomik durumlar gibi kriterler mahalle teşkilatlarına verilen talimatlarla incelenerek sandıktan bu pazar günü seçim olsa çıkabilecek oy oranı ve değişkenler anlık hesaplanmaya çalışılıyor.

Elbette bahse konu bu sistem, her noktada üstün performansla kullanılıyor diyemeyiz. Lakin, özellikle Ak Parti Osmangazi ve Yıldırım'da bu sistem ile sandık sonuçlarına ilişkin oy ve seçmen verisinin an be an takip edildiği bilgisi parti içi kulislerden medyaya yansıyor.

Meclis üye profili önemli!

Türkiye'nin en güçlü kentlerinden olan Bursa'da elbette yerel seçim süreci de aynı güçlüklerle süre geliyor. Meclis üyelerinin belirlenmesi tarihinin ortalama 20 Şubat'ı bulması bekleniyor. Bu süreçte meclis üyesi aday adaylarının saha ve sokak performansları kadar eğitim, finans durumları, oy potansiyelleri, parti ve teşkilat geçmişleri ile bilinirlilikleri de önem arz ediyor. Ak Parti'de ciddi bir değişim rüzgarı yaşandı. Bursa'da belediye başkanlarına yönelik değişim rüzgarının meclis üyelerini de süpürmesi bekleniyor. Merkez ilçeler kadar kırsalında fazlasıyla önemli olduğunu ifade etmekte fayda var.

Ak Parti'de kadın ve genç merkezli meclis üyelerinin şansının yüksek olduğunu ifade edebilirim. Lakin, yerel yönetim tecrübesi olanlar ile sivil toplum kuruluşlarında aktif olan aday adaylarının şansı daha yüksek. Tecrübe ile birlikte oy kazandırabilme kriterinin değerlendirmeye alındığı meclis üyesi adayı belirleme sürecinde en önemli faktörlerden birisi de adayın sahada kendisini ortaya koyabilme isteğinin yüksekliği.

Yine Ak Parti'de ortaya çıkan bir diğer faktör ise, kurucular. Ak Parti Bursa'da son çalışmalar özellikle kurucuların yerel yönetimde daha fazla başarı için belediye meclis üyeliklerinde değerlendirilecekleri yönünde olumluluk gösteriyor. CHP'de ön seçim süreci yaşanırken, İP kendi içerisinde ki kavgaları halen daha tüketebilmiş değil.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.