Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sandık başkanlarına torba cezası

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2018 00:02

Mahalli seçimlerle ilgili olarak kamuoyu ve halk nezdinde tartışmalar tam gaz devam ederken, 24 Haziran seçimleriyle ilgili ilginç bir karar geldi önümüze.

Konuyla ilgili bilgi Kamu Sen Bursa İl temsilciliğinden verildi. Kısa bir açıklama var;

“24 Haziran Seçim Gerginliğinin Faturası Yıldırım’da 128 Sandık Başkanına Kesildi”

Merak ettim. Araştırdım. Konunun aslı ve astarı nedir?

Ortaya şöyle bir sonuç çıktı.

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Yıldırım’da görev yapan 128 Sandık Başkanına seçim torbalarının teslimi ile ilgili her biri için ayrı ayrı 429 TL idari para cezası verilmiş.

Neden?

Seçim sandıklarında görevli olan başkanlar, okullarda saydıkları, tutanakla tespit ettikleri ve ağızlarını bağlayıp mühürleyip mumla kapattıkları seçim torbalarını okullardaki görevli polislere teslim etmişler. Nedeni, ilçe Seçim Kurulu görevlileri, oy pusulası, mühürler vs araç gereçleri sandık başkanlarına verirken ve eğitim sırasında, seçim sonrasında torbaların görevlilere teslim edilebileceğinin söylenmesi.

Tabi, bu durumu gözleyen ve sandık kurullarında görevli temsilci bulunduran başta ana muhalefet partisi olmak üzere bazı siyasetçilerimiz de sandık başkanlarının bu hareketlerini eleştirmişler. Ortaya, ister istemez bir inceleme çıkmış. Neticede Kanunlar uygulanmış. Olayda ihmalleri göründüğü iddiasıyla ismi belirlenen sandık başkanlarına da gerekli para cezaları uygulanmış.

Kamu Sen üyesi olan ve başlarına bu olay gelmesiyle hayrete düşen bir öğretmen arkadaşımda sıkıntıları şöyle anlattı;

“Gün boyu fedakârca görevini yerine getiren ve bunun karşılığında 306 TL ücret ödenen sandık başkanlarına 429 TL olarak kesilen bu ceza vicdanları sızlatmıştır. 

İlçe Seçim Kurulundaki görevlilerin talimatlarına uyarak seçim torbalarını teslim eden sandık başkanlarının bu şekilde cezalandırılması seçim gerginliğinin faturasını 128 sandık başkanına yüklemektir.

Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından söz konusu 128 sandık başkanının eyleminin gerek Türk Ceza Kanunu ve gerekse Seçim Kanunu ya da diğer ceza mevzuatımız açısından suç teşkil etmediği, haklarında kovuşturma yapılamayacağı sonuç ve kanaatine varıldığı halde İdari Yaptırım Bürosunun verdiği bu ceza haksız ve ağır bir ceza olmuştur. Verilen cezalar kaldırılmazsa İlçe Seçim Kurulları sandıklarda görev alacak sandık görevlisi bulmakta güçlük çekecektir.

Cumhuriyet Başsavcılığı İdari Yaptırım Bürosunun vermiş olduğu 429 TL’lik idari para cezası kararının Bursa Sulh Ceza Hâkimliğince bozulacağına inanıyoruz. “

Öğretmenlerin iddiasına göre, onlar Seçim Kurulu görevlilerinin kendilerine söylediği talimatları yerine getirmişler.

Seçim Kurulu görevlileri ise, sandık başkanlarının seçim torbalarını bizzat kendilerinin ilçe seçim kuruluna teslim etmekle mükellef olduklarını söylüyorlar.

Mağdur olduklarını iddia eden sandık başkanları ise, torbalardaki oy oranları, sonuçlarla ilgili sandık başlarında açıklanan tutanakların aynen ilçe seçim kurulu internet sitesinde de yer aldığını, böylelikle seçimlerin sonucu hakkında herhangi bir şüpheye mahal olmadığını, kendilerine verilen cezaların ise haksız ve yersiz olduğu görüşündeler.

Neticede ortaya böylesine bir durum çıkmış.

Sandık başkanlarına hepsine değil, sadece isimleri belirlenenlere 128 kişiye idari yaptırım cezası uygulanmış. Başkanlar, görev yaparken 306 TL ücrete hak kazanmışlar. Fakat, idari para cezası olarak aldıkları yevmiyelerden daha fazlasını 429 TL gibi bir ücret ödemek zorunda kalmışlar.

Ortaya ilginç bir tablo çıkmış. 306 TL para kazanmak için seçim sırasında sandık başkanlığını üstlenen bu kişiler, verilen ceza ile karşılaştıklarında ceplerinden 123 TL daha fazla para ödemek zorunda kalmışlar.

Ne yapalım, şeriatın kestiği parmak acımaz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.