Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Sanayinin Bursa Ekonomisine Katkısı Yüzde 46”

Yazının Giriş Tarihi: 04.02.2019 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.02.2019 00:08

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda yılın ilk Meclis Toplantısı geçtiğimiz Salı akşamı gerçekleştirildi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2019’da iç pazardaki dengelenmenin süreceğini belirterek, “İç pazarda yaşadığımız durgunluğu ihracat ile aşmayı hedefliyoruz” dedi.

Konuşmasında, gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerde iş dünyası temsilcilerinin küresel ölçekli gelişmelerden dolayı karamsar olduğunu ifade eden Burkay Başkan, Türkiye ve Bursa açısından değerlendirildiğinde 2019’daki ekonomik göstergelerin 2018’den daha iyi olacağına inandıklarını vurguladı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay bir tespitte daha bulundu ki, Bursa sanayisi açısından önemli bir gösterge…

Bursa’nın üretim yeteneği ve insan kaynağı ile Türkiye’nin ekonomik gelişmişliği yönüyle Marmara Havzası’nın merkezinde bulunduğuna da dikkat çeken Burkay Başkan, “Mevcut mekansal planlamada Bursa’nın 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayi alanlarımızın payı binde 8’le sınırlıdır. Yüzde 1 bile değil. Buna karşın 217 milyar TL’ye ulaşan ekonomik hacmimizin yüzde 46’sını sanayimiz sağlıyor. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinde sanayi alanlarının payı toplam yüzölçümü içinde yüzde 2.5 seviyesinde bulunuyor. Bulunduğumuz bölgenin yüksek teknolojili üretime dönük bütünleşik ve yeni nesil teşviklerle yeniden planlanması, Bursa gibi lider şehirlerin ülkemizin kalkınma hedeflerindeki aktörlüğünü daha da pekiştirecektir. Bu konuda İstanbul Sanayi Odası ile stratejik işbirliğimizi somut adımlara dönüştürmeye başladık” dedi.

Sözlerinin devamında, Bursa’nın yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’unu tarım arazilerinin oluşturduğunu belirten Burkay Başkan, “Fakat bu alanlarımızın ekonomiye katkısı yüzde 3’e ulaşmıyor. Tarıma kesinlikle karşı değiliz. Ancak endüstriyel tarıma hızlı bir geçiş yaparak, tarımdaki iş hacmini en az 20 kat artırabiliriz” diye konuştu.

Evet, üretimden ihracata, istihdamdan vergi gelirlerine kadar sanayi Bursa’nın olmazsa olmazı…

* * *

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) düzenli olarak her hafta genel ekonomik duruma ilişkin bülten yayınlıyor.

İşte geçen haftadan birkaç veri…

- Ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 4.2 oranında azalarak Ocak ayında 78.5 seviyesine geriledi. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

- Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı turizm verilerine göre 2018 yılında turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 12.3 artarak 29.5 milyar dolar oldu. Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 2018'de 45.6 milyon kişi oldu. Kişi başı ortalama harcama ise 647 dolar olarak gerçekleşti.

- TCMB, 2019 yılsonu enflasyon tahminini Ekim 2018’e göre 0.6 puan indirerek yüzde 14.6 seviyesine çekti.

- Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ocak’ta 44.2 olarak gerçekleşti. PMI endeksi, sektörde Aralık ayındakine benzer bir yavaşlamanın gerçekleştiğini gösterdi.

- Takipteki kredi oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0.9 puan artarak Aralık 2018’de yüzde 3.9 olarak gerçekleşti.

* * *

Ve bu hafta yeni veriler geliyor…

Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ocak ayı ihracatı, TÜİK tarafından Tüketici Fiyat Endeksi ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Yarın 2018 yılı sonu itibariyle Motorlu Kara Taşıtları verileri,

Çarşamba günü de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Kredi Kartı Harcamaları ile Tüketici Kredilerine İlişkin İstatistikleri açıklanacak.

Değerlendirmeye devam edeceğiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.