Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanayi üretimi tepetaklak…

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2015 01:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2015 01:38

 

Başlık bana ait değil, TÜİK’in, Kasım ayına ait sanayi üretimi rakamlarını açıklamasının ardından ekonomi sayfalarında yer alan değerlendirme…

Kasım ayı ile ilgili yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi artış beklentisi yüzde 2.4 düzeyindeyken, yüzde 0.7 olunca ve imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 0.3 azalınca başlıkta verdiğim yorumlar yapıldı.

Üretmeden hiçbir şey olmayacağına göre son durumdan istihdamdan ihracat kadar pek çok ekonomik faaliyet etkileyecek.

* * * 

Başlıklardan örnek verdik, bir tanesiyle daha devam edelim…

Dikkat! Tam 655 istasyon benzin yerine hava basıyor’ bir başkası.

Bu hava basma işini caka satma veya fiyaka zannetmeyin.

Haberin devamında, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde 655 benzin pompasının araç depolarına hava bastığı belirlendi. Pompa sayaçlarıyla oynayan istasyon sahipleri, araçlara sayaçta görünen litreden daha az akaryakıt dolduruyor. 100 liralık benzinde 62 lira vergi ödeyen vatandaş bir de az yakıta çok para ödemek zorunda kalıyor. Vergi yüzünden dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan vatandaş bir kazık da pompadan yiyor. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki 655 istasyonda pompadan eksik akaryakıt satılmış” deniyor ve konuya dikkat çekiliyor

* * * 

Dikkat çekmek deyince, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu-TÜRKONFED’de 2015’in risklerine dikkat çekmiş. Yapısal sorunların giderek daha belirgin hale geldiğini, 2014'te yurtdışındaki önemli olayların ekonomiyi derinden etkilediğini, 2015'te de benzer risklerin olduğunu belirten TÜRKONFED, Suriye-Irak eksenindeki yeni gelişmelerden Rusya ekonomisinde yaşananlara ve AB ile ilişkilere kadar pek çok konuya değinip “Ekonomi potansiyelinin altında seyrediyor” yorumunda bulunmuş.

* * * 

Capital Dergisi de CEO’ların görüşlerini almış. Araştırmaya göre, CEO'ların yüzde 85.2'si hâlâ kriz riskinin olduğunu düşünken, yüzde 14.8'ine göre ise önümüzdeki dönem kriz riski yokmuş. 2015'te işler nasıl olacak? sorusuna CEO’ların yüzde 43.5’i iyi, yüzde 2.5’i çok iyi, yüzde 36.3’ü değişmeyecek ve yüzde 17.7’si de kötü cevabını vermişler. CEO’ların yüzde 50’si 2015’de şirketlerinin büyümesinin geçen yıldan biraz daha iyi olacağını, yüzde 58’i ekonomik büyümenin yüzde 3 düzeyinde olacağını tahmin ederken, temkinli olmak gerektiğini ifade etmişler. Hangi konuda temkinli olunacak? sorusuna ise yüzde 32.5’i yatırım, yüzde 21.1’i istihdam, yüzde 14.6’sı büyüme, yüzde 13’ü satın alma, yüzde 11.5’i yeni alanlara girme ve yüzde 7.3’ü de yeni pazarlar girme şeklinde cevap vermişler.

* * * 

2015’in hem siyaseten hem de ekonomi açısından önemi, pek çok açıdan dönüm noktası olacağı daha yılın ilk günlerinden belli olmaya başladı.

Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.