Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SANATOLYA

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2018 00:02

Tarihte ki tüm sanatsal eylemlerin ilkidir;İnsanlar kendilerini ilk kez onunla ifade etmeye başlamışlar ve resim,şiir,müzik ve tiyatroyu tetikleyerek sanatın doğmasına vesile olmuştur.Şimdilere değinde bu sanatlardan beslenerek varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

Nedir bu?

Bilenler çok değil mi?

Dans elbette…

İnsanların kendilerini en iyi ve özgürce ifade edebildikleri görsel bir o kadar da zihinsel meşgalesi.

Tarih boyu kullandı insanlar bu ifade yöntemini.İlk zamanlarda ayinlerde ve kutsama törenlerinde hayat bulduysa da kısa sürede toplumların vakanüvisleri oldular.Ölümden,doğuma,savaştan,barışa,ekinden bağbozumuna insanın hayatında ne varsa figür olup şekillendi hareketlerde.

Sonuçta bir bilim dalı oldu.

Dansın mini tarihçesi bu.

Buraya sonra tekrar döneriz…

-Devlete kapağı bir atsam gerisi kolay

-Başvurmadığım şirket kalmadı hiçbir yerde iş yok

-Asgari masgari bir iş bulsam hemen gireceğim

-Na’piim iş yok kahvede oturuyoruz

-İş yoksa ben varım ve işi kendim yaratırım.

İlk dört cümleyi çokça duyarız da son cümleyi kurmak yürek ister.Yürekte tek başına yetmez insanın kendisini tanıması,becerilerinin fakında olması,ticaret ile sanatı bir potada eritebilecek azminin derecesini ve neleri başarabileceğinin manifestosunu yazacak kadar da benliğini tanıması gerekir.

Kısacası kendisine verileni nasıl somutlaştırıp diğer insanlara nasıl aktarabileceğinin rotasını çizmesi gerekir.

Çizerse iş o olur,o da işin işi.

Gemlikte bunu başarabilen bir delikanlı var;

Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümünden mezun olduktan sonra okulunda öğrendiklerinin değerini kendisi biçmeye karar vermiş.

Gemlikte ki potansiyeli de göz önüne alarak karatmış gözünü ‘’Sanatolya Sanat Akademisi’’ni kurmuş ve Gemlikli ailelere de ‘’Çocuklarınız için dünya tarihinin en eski sanatını ilçeye getirdim.uzaklarda aramayın’’ mesajını vermiş.

İşin güzel tarafı o mesaj Gemlikli ailelerce alınmaya başlamış.

Sanatolya onlarca öğrencisi ile pupa yelken yol alıyor.Çocuklar hem dans ediyor hem de dansın doğasında ki insanlık erdemini özümseyerek büyüyorlar.O da onlarla büyümeye devam ediyor.

Eh zamanı geldi; Yazayım adını da siz de Gemlikte bu iş olmaz yürümez diyenlerin ön yargılarını alıp birbirine düğümleyip yutturan delikanlıyı daha somut tanıyın.

Adı Egemen Kanmaz.Henüz 27 yaşında.Yani yapabileceklerin daha en başında.

Harıl harıl çalıyor Egemen ve ekibi; çocuklarda istek ve enerjileri ile destek veriyorlar onlara. Beren’e sordum,nasıl memnun musun oraya gitmekten diye,önce gülümsedi maviş maviş sonra dört parmağını birleştirip aralarına baş parmağını koydu’’Bu beynelminel ‘’mükemmel’’ hareketini gördükten sonra Sanatolya’ yı yazmam gerektiğini düşündüm. .(Bu arada Beren henüz dört yaşında)

Gençleri çok severim,hele girimci gençleri bir başka severim.Hele hele sanatçı girişimci gençleri daha daha çok. Metropol Bursa’ya sadece 33 kilometre uzaklıkta olan bir ilçede insanlara böylesi bir hizmet sunmak gerçekten cesaret işi.Hele de kent merkezinde sayıları yüzü geçen dans okulları varken.

Egemenin web sayfasına bakarken İlk Adım Kostüm’ün bir paylaşımını gördüm;benim bir araba lafla söylemeye çalıştığımı özetleyivermiş;İzinlerini şifahen alıp onu da paylaşmak isterim sizinle; Diyor ki İlk Adım Kostüm ‘’Babalar,anneler.çocuklarınızı halkoyunlarına gönderin;sevmeyi,paylaşmayı,disiplini,sorumluluğu,kadına saygıyı öğrensinler..
omuz omuza versinler,elleri,kolları kenetlensin halayla dostluğu,dayanışmayı öğrensinler.
Bar tutuşuyla,Kafkas duruşuyla şahlansınlar kartal gibi yiğitliği öğrensinler.Hırçın dalgaların verdiği coşkuyla,Horonla enerjilerini döksünler ortaya.Diz vuruşuyla kendilerine güveni,efe gibi yiğit mert olmayı öğrensinler..yobaz olmasınlar,kadına düşman olmasınlar..

Bıraktığımız yere geri dönersek;

Hayat zaten tümü itibarı ile bir dans değil mi?

Kimimiz Rumba yaparken,kimiz Tangoyu seçer,kimimiz Salsaya yönelir, kimimiz de Valse ayak uydurmaya çalışırız.

Hayatla dans zordur;Figürler sürekli değişir.Hatta müzikte değişir,kostümlerde

Değişmeyen sadece dansın kendisidir.

Bir sola,iki sağa,beş geriye,üç ileriye…

Bu dansı layıkı ile yapabilen herkese selam olsun….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.