Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı kalp sağlıklı beyin

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2017 00:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2017 00:50

The Journal of Neurology isimli Tıp dergisinde tarihinde yayınlanan bir çalışmanın sonucuna göre, 20 li yaşlarda iyi bir kalp sağlığına sahip olmak 40’lı yaşlarda sağlıklı bir beyne sahip olma şansını arttırmakta.

Bu çalışmayı özetlemeden önce, Amerikan Kalp Cemiyetinin (The American Heart Association) kalp sağlığını korumak üzere açıklamış olduğu 7 öneriyi sunuyorum sizlere:

1. Sağlıklı bir kan basıncını sürdürmek.

2. Kolesterol düzeyini kontrolda tutmak.

3. Kan şekerini kontrolda tutmak.

4. Aktif olmak.

5. Sağlıklı besinler yemek.

6. Sağlıklı vücut ağırlığını korumak.

7. Sigara içmemek.

2013 ve 2014 te yayınlanan ki ayrı çalışmada çocukluk ve yetişkin yaşların ilk dönemlerinde bu sağlık kurallarına uyanların orta yaşa geldiklerinde sözel hafıza, dikkat, beceri ve denge gibi beyin fonksiyonlarının daha iyi olduğu belirlenmiş.

Şikago'da bulunan Northwestern Feinberg Üniversitesi Tıp Okulu araştırmacılarından Michael Bancks önderliğinde yapılan çalışmalarda kalp sağlığına özen gösterenlerin beyin hacimlerinde  ölçülebilir olumlu değişiklikler olduğu da belirlenmiş. 30 yıl süre ile 518 hasta izlenerek elde edilen bu sonucun, sağlam kafa sağlam vücutta bulunur ata sözümüzü doğrular nitelikte olduğuna dikkatinizi çekmek isterim.

Çalışmada katılımcılara bu 7 maddenin her biri için ayrı ayrı puan verilmiş. Uyum tam ise 2 puan, eh işte denecek kadarsa 1 puan ve hiç uyum yoksa 0 puan verilerek her katılımcının toplam puanı ayrı ayrı hesaplanmış.

Toplam puanı 0 -7 arasında olanlar uyumsuz, 8 -11 arasında olanlar orta derecede uyumlu ve 12 -14 puan alanlar uyumlu kabul edilmiş.

Söz konusu çalışmayı yapan ekibin lideri Michael Bancks, “Gençlik yıllarından itibaren bu 7 kurala uyum puanı ne kadar yüksekse, orta yaşlara gelindiğinde beyin hacmindeki azalma o kadar az ve dolayısıyla beyin fonksiyonları da o kadar iyi olur” diyor.

Bu çalışmaya rağmen kalp sağlığı ile beynin hacmi ve beyin fonksiyonları arasındaki bağlantının dolaylı mı yoksa doğrudan mı olduğunu söylemek şimdilik mümkün değil. Bu konuda yapılmakta olan daha büyük çalışmaların sonuçlarını beklemek gerekiyor.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.