Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı beslenme ve genlerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2017 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2017 00:05

Günümüzden yaklaşık on bin yıl önce insanoğlunun yaşam tarzında köklü bir değişiklik olmuştu. Bu değişikliğin adı tarım devrimiydi.

Dağ bayır dolaşıp duran avcı toplayıcı dönemin insanları, orman meyveleri ve avladıkları hayvanların etleriyle beslenmekteyken, çok farklı bir yaşam tarzına geçmeye karar verdiklerinde, toprağa bağlı yerleşik yaşamlarının doğal sonucu olarak tarım yapmaya ve tahılla beslenmeye başlamışlardı.

Daha önce hiç alışık olmadıkları bir şekilde beslenmeye başlayan insanoğlunun genetik bakımdan da bu yeni duruma uyum göstermesi gerekiyordu.

Tarım devrimi öncesi ve sonrasındaki farklı beslenme tarzlarının insanların genlerinde nasıl bir değişikliğe neden olduğunu araştırmak amacıyla Cornell Üniversitesi tarafından yapılmış olan bir çalışmayı özetlemek istiyorum bu yazımda sizlere.

Bu çalışmayı yapan genetikçilerin asıl hedefi, her birey için hangi tür beslenmenin yararlı olabileceğini anlamak, en azından bunun yolunu açmak.

Bu çalışma, Avrupalı çiftçilerin günümüzden yaklaşık 10 bin yıl önce bitkisel ağırlıklı beslenmeye geçmelerinden sonra, vücutlarındaki hücrelerin, bitkilerin sindirimine yarayan bazı enzimleri üretebilir hale gelecek şekilde genetik uyum ve değişim geçirdiklerini ortaya koymuş.

Bu genetik uyumu gösterebilen çiftçiler daha sağlıklı hale gelerek, daha fazla çocuğa sahip olmayı başarmışlar. Sağlıklı çiftçiler genetik değişimi çocuklarına da geçirebildikleri için tabiatta doğal bir elenme ve seçim olmuş.

Avcı toplayıcı dönemde yaşamış olan insanların DNA’larında yapılan incelemelerde, bitkisel beslenmeye geçmiş insanlarda bulunan genin tam karşıt işleve sahip bir başka gen bulunmuş.

Tarım devrimi öncesinde yaşayan insanlar, sahip oldukları gen sayesinde hayvansal gıdalarla beslendiklerinde daha sağlıklı olurlarken, tarım devrimi sonrasında yaşayan insanların sahip oldukları gen ise onların bitkisel beslenmeyle daha sağlıklı olmalarını sağlıyormuş meğer.

Söz konusu bu iki genden hangisinin üstün olduğuna bakılarak eski çağ insanlarının bitkisel gıda ağırlıklı mı yoksa hayvansal gıda ağırlıklı mı beslendiği de ortaya net bir şekilde çıkarılmış.

Bu verilerden yola çıkılarak muhtemelen yakın bir gelecekte, insanların sahip oldukları genlere bakılarak hangi tür diyetin onlar için daha sağlıklı olacağının öngörülmesi mümkün olabilecek.

Yaşadıkça bakalım daha neler öğreneceğiz şu hayatta diyerek sözlerime son vermek istiyorum.

Sağlık ve huzur dileklerimle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.