Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıkçılar şehit sayılmalı

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2020 00:00

Dünya bir virüsün saldırısı altında. İnsanlarımız, bilmeden bu hastalığa yakalanıyor ve pek çoğu bilmeden bu virüsü taşıyıp, başkalarının hayatına mal olacak kadar hal ve tutumlar sergilemek zorunda kalıyorlar.

Sözün özü, ismine Covid-19 denilen ve yeni Korona Virüsü yüzünden insanlarımız ölürken, onlara, sağlık ve şifa dağıtmak isteyen sağlık çalışanlarımız da bilmeden virüsü kayıp, hastalığa yakalanıyorlar ve şehit oluyorlar. Bu kişiler, normalde görevlerini yaparken, her türlü önlem ve tedbiri almak zorunda olmalarına rağmen, bazen önlem alsalar bile virüsten kurtulma şansları olamıyor.

Çünkü, bu virüs öylesine bir bela ki ne olduğu, nasıl olduğu ve tedavi yöntemleri konusunda henüz geliştirilmiş bir Tıbbi öykü ve önlemler paketi yok. Deneme yanılma yöntemleriyle hastalıkla mücadele ediliyor.

Ülkemizde son günlerde, virüs tehlikesinin artması ve sağlık çalışanlarımızın, hatta doktorlarımızın yaşamlarını yitirmesiyle beraber, Korona Virüs salgını nedeniyle görev başında vefat eden doktorlar ve sağlık çalışanlarının Şehit Sayılması ve Ailelerine şehit ailesi muamelesi yapılması isteniyor. Bu konuda, halkımız arasında bir kamuoyu oluşturulmasına yönelik çabalar gözleniyor. Özellikle sosyal medya ortamında oluşturulan bazı sitelerde, imza kampanyaları düzenlendi.

Bursa’da bu konuya AK Parti eski kadın kolları başkanlarından Dilek Durak öncülük etti. Canla, başla çalışan sağlık görevlilerinin, korona virüsü yüzünden vefat etmeleri halinde şehit sayılması için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması için kolları sıvayıp, sosyal medya ortamında kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlıyor.

Mevcut Kanunlarımıza göre sağlık görevlileri şehit sayılabilir mi?

Mevcut yasalarımıza göre bu pek mümkün değil.

Konuyla ilgili en son düzenleme 3 Ekim 2016 tarihinde yapıldı.

Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 3/10/2016, No: 2016/9430 Yayımlandığı Resmi Gazetenin Tarihi : 12/11/2016, No: 29886 Yayımlandığı kanun şöyle;

Şehitlik yerlerinin tespiti, yönetimi, inşası, bakımı,  onarımı ve koruma işlemleri ile şehitliklere kimlerin defnedileceğine ilişkin  esasları düzenleyen "Şehitlik Yönetmeliği" ile şehitlikler belirlenen  standartlara göre yapılacak.

Yönetmelikle, şehitlik yerlerinin tespiti, tescili, tahsisi, yönetimi, inşası, bakımı, onarımı, koruma işlemleri ve şehitliklere kimlerin defnedileceğine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.

Yönetmeliğe göre, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında görev yapan subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler; Jandarma Genel Komutanlığında jandarma hizmetleri sınıfında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında sahil güvenlik hizmetleri sınıfında bulunan kamu personeli, sözleşmeli subay ve astsubaylar, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler; Emniyet Teşkilatında emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kamu personeli, Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları ile askerlik yükümlülüğünü yerine getiren yedek subay, erbaş ve erler ile geçici ve gönüllü köy korucularından yönetmelikte belirtilen durumlarda hayatını kaybedenler şehitliklere defnedilecek.

Diğer meslek guruplarıyla ilgili vefat edenlerin şehit sayılabilmesi için her birisi için ismen ayrı ayrı Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Türk Kanunları böyle. Yani, sağlık çalışanlarımızın şehit sayılabilmesi için ya her biri için ayrı kanun çıkarılacak yada tıpkı asker, polis örneklerinde olduğu gibi genel tanımlı bir kanun çıkarılması gerekiyor.

İslam inancımıza göre şehit Kimdir?

Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehit denir.

Şehitlik, İslâm'da en büyük mertebedir. Şehitlerin Allah katında kadir ve kıymetleri pek yücedir. Âhirette en büyük rütbenin peygamberlikten sonra şehitlik olduğu belirtilmiştir. Bunun içindir ki, şehitlerin bütün günah ve kusurları Allah tarafından affedilmektedir.

Müslümanları, düşmanlarına üstün kılan en mühim esaslardan biri "Ölürsem şehidim, kalırsam gazi!.." inancıdır. Bu durum, ayette "iki güzelden biri" şeklinde ifade edilmiştir. (Tevbe, 9/52) Yani, mümin için savaşta iki güzel neticeden biri vardır: Ya galip gelecek, ya şehit olacaktır. (İbnu Kesir, IV/102; Nesefi, II/130)

Kuranı Kerim’de yer alan şehitlerle ilgili inanç şöyle;

“Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler, Allah´ın lütfundan kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde, Rableri katında rızıklandırılırlar. Arkalarından gelecek olanlara şunu müjdelemek isterler: Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmezler. Allah´tan bir nimeti ve lütfu ve Allah´ın mü´minlerin ecrini zayi etmeyeceğini müjdelemek isterler.” (Âl-i İmran, 3/169-171)

Allah, bu virüsün bir an önce çaresinin bulunup, tedavi edilmesine katkı sağlanmasına yardımcı olsun. Sağlık çalışanlarımız, polislerimiz, virüs nedeniyle evlerinde kalmak zorunda kalan başta 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki insanlarımız olmak üzere bütün insanlığa sabırlar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.