Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüzde 10 Erken Doğuyor, Sevgi Hayatta Tutuyor

Prematüre bebeklerin özenli bakım süreci, hastaneden taburcu edildikten sonra evde de devam etmeli. Uzmanlar, fiziksel gelişimin sıkı takibi yanında anne sevgisinin de bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağladığını belirtiyor.Türkiye’de37...

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2016 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2016 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prematüre bebeklerin özenli bakım süreci, hastaneden taburcu edildikten sonra evde de devam etmeli. Uzmanlar, fiziksel gelişimin sıkı takibi yanında anne sevgisinin de bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağladığını belirtiyor.
Türkiye’de37 haftanın altında doğan prematüre bebeklerdeki sağ kalma oranı, gelişen teknoloji ve uzman hekimler sayesinde büyük artış kaydetti. Yenilenen özel bakım yöntemleriyle normalden erken doğan bebekler, normal bebekler kadar sağlıklı oluyor. Ancak hastanedeki bu bakımın evde de devam etmesi son derece önemli.
İzmir Üniversitesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sezgin Güneş, prematüre bebeklerin hastane sonrası bakımlarının çok önemli olduğunu söyledi. Uzman Dr. Güneş, “Ülkemizde yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin doğum oluyor. Bu bebeklerin yüzde 10’u erken doğum yani prematüre bebeklerden oluşuyor. Prematüre bebeklerin önceki yıllarda hayatta kalması adeta mucizeydi. Bin gram altındaki bebekler şans eseri yaşıyordu. Yaşasa bile görsel, işitsel veya nörolojik hasarlar oluyordu. Hem ülkemizde, hem dünyada yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin gelişmesi ile bebeklerin hayatta kalma ve kaliteli yaşama oranı arttı. Ancak bu süreç hastane sonrasında da özenle devam etmeli, aileler bebeklerinin kontrollerine dikkat etmelidir. Özellikle 37 hafta altında doğan ev yoğun bakımda yatmış bebekler daha fazla özen isterler” dedi.
BESLENME ÖNEMLİ
Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Sezgin Güneş, “Tıp dilinde 37 haftanın altına doğan bebeklere prematüre bebek diyoruz. Doğum eğer 34 haftanın altında gerçekleşmişse bebeği kesinlikle yoğun bakım ünitesine alıyoruz. Bin gramın altındaki bebekler ortalama 2 ay boyunca hastanede yatıyor. Bu bebekler taburcu olurken de normalden daha zayıf olabiliyor. Bu nedenle hekimin önerdiği kadar besin, mama ve vitaminleri belli bir düzene ve kiloya kadar kullanmalılar. Erken doğumlarda organ gelişimleri belli bir süre daha devam eder. Bu sürecin sağlıklı sürmesi için ailelere evde bakım süreci konusunda beslenme eğitimleri veriyoruz” diye konuştu.
“GELİŞİMİ GÖZLENMELİ”
Taburcu olduktan sonra bebeklerin hayati organlarındaki gelişimin önemle takip edilmesi gerektiğini anlatan Uzman Dr. Sezgin Güneş, “Prematüre bebeklerin yoğun bakım sürecinin ardından 2 yaşına kadar takipleri çok önemli. Göz, işitme ve biyolojik gelişimlerine dikkat ediyoruz. 37 hafta ve altında doğan bebeklerde göz, akciğer, işitme ve nörolojik gelişimleri çocuk nöroloji ünitesi olan sağlık kuruluşlarında dikkatle izlenmeli. Bebeğin zamanında gülmesi, yürümesi, oturması birer gösterge niteliğindedir” dedi.
ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTIN
İzmir Üniversitesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sezgin Güneş, şunları söyledi:“Prematüre bebeklerde akciğer dokusu 6 ayda tamamlanıyor. Dokuların sağlıklı oluşması için hijyen kurallarına titizlikle dikkat edilmelidir. İşitme ve görme testleri düzenli olarak yaptırılmalı. Bebek 3,5 kilo olana kadar ev ziyaretleri başlamamalıdır. Enfeksiyon unsurlarının en aza indirilmesi bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşır. Çünkü her temas enfeksiyon riskini arttırır.”
ANNE SEVGİSİ EN ETKİLİ İLAÇ
Gelişim sürecindeki prematüre bebeklerin anne ilgisini hissedebildiğini Uzman Dr. Güneş, “Erken doğan bebek uzun bir süre yenidoğan ünitesinde kalabiliyor ve dolayısıyla bu süre boyunca anneden ayrı oluyor. Hem tedavi, hem evdeki bakım sürecinde anne-bebek arasında herhangi bir problem yoksa yakın bir bağ olmalıdır. Bebek bu dönemde annesinin sevgisini, ilgisini ve dokunuşunu hissediyor. Bebek sakinleşiyor. Bu durum gelişimini olumlu yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.