Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yrd. Doç. Dr. Eken: "Ramazan’da Böbrekleri Korumak İçin İftar Ve Sahur Arasında Bol Su Tüketilmeli"

Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Eken, "ramazanda Böbrekleri Korumak İçin İftar Ve Sahur Arasında Bol Su Tüketilmeli" Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2016 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2016 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yrd. Doç. Dr. Eken: "Ramazan’da Böbrekleri Korumak İçin İftar Ve Sahur Arasında Bol Su Tüketilmeli"
Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Eken, uzun yaz günlerinin başına denk gelen Ramazan’da böbrekleri korumak için iftar ve sahur arasındaki süre boyunca bol su tüketmek gerektiğini bildirdi.
Böbrek taşı oluşumuna karşı alınabilecek en iyi tedbirin, yeterli miktarda su tüketmekten geçtiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Eken, “Su alımının azaltılması böbrek taşı riskini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle oruç tutanların iftardan sahur bitimine kadar günlük sıvı gereksinimlerini almaları gerekiyor. Yetersiz sıvı alımı böbrek taşına yol açmakla birlikte enfeksiyon riskini de artırıyor. Bu nedenle çoğunluğu su olmak üzere, günde 2,5-3 litre sıvı tüketilmesi önem teşkil ediyor” dedi.
ÇAY VEYA KAHVE YERİNE LİMONATA İÇİLMELİ
İdrar esnasında taş oluşumunu azaltan bazı koruyucu maddelerin de dışarı atıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Eken, "Bunlardan en önemlisi olan sitrat miktarı azaldığında kalsiyum ve okzalatında çökme olasılığı artıyor. Bu nedenle böbrek taşından korunmak amacıyla sitrat içeren besinlerin alınmasında yarar var. Sahur ve iftarda idrar söktürücü özelliği olan çay veya kahve değil; sitrat içeren limonata içilmeli" diye konuştu.
KARBONHİDRAT VE TUZU AZALTIN
Yüksek oranda karbonhidrat içeren besinlerle beslenmenin, idrardaki taşın öncül maddesi olan kalsiyumun atılımına sebep olduğunu, bunun da böbrek taşı oluşma riskini artırdığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Eken, Ramazan sofralarında karbonhidrat tüketiminin azaltılmasının taş oluşumuna karşı alınabilecek tedbirler arasında ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Eken, "Bunun yanı sıra aşırı miktarda tuz tüketimi de idrarda taş oluşumuna yol açan kalsiyum atılımını artırarak taş için koruyucu olan sitrat miktarını azaltıyor. Bu sebeple Ramazan’da iftar ile sahur arasında tuzlu besinlerden de kaçınılması gerekiyor" dedi.
Ramazan boyunca tek tip beslenme yerine dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Eken, Akdeniz tipi beslenme tarzında olduğu gibi lifli besin tüketimini artırmanın taş oluşumunu engellediğini ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.