Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yolculuk sırasında beslenmeye dikkat

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Yolculuk Sırasında Beslenmeye Dikkat Edilmesini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2016 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2016 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yolculuk sırasında beslenmeye dikkat
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük yolculuk sırasında beslenmeye dikkat edilmesini söyledi.
Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Yolculukların en güzel kısmı rahat bir yolculuk geçirerek sevdiklerimize kavuşabilmektir. Yola çıkmadan telaş içerisinde yapılan valiz hazırlığı veya ani işiniz çıkması sonucu hemen yola çıkmak zorunda kalmanız nedeniyle beslenme geri plana atılır. Halbuki rahat bir yolculuk için problem yaşamamak adına, yola çıkmadan ve yol anındaki doğru beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek seyahatiniz sırasında yaşayabileceğiniz sorunları minimuma indirebilirsiniz” dedi.
Rahat bir yolculuk için evden çıkmadan önce nelere dikkat edilmesi hakkında bilgiler veren Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut vb.), gaz yapıcı etki gösteren “rafinoz” ve diğer “oligosakkaritleri” içermektedir. Gaz yapma ihtimali olduğu için yolculuk öncesinde kuru baklagilleri tüketmekten kaçınmalısınız. Yumurta sizi uzun süre tok tutarak yolculuk esnasında acıkmanızı geciktirmeye yardımcı olacaktır fakat yola çıkmadan iki-üç saat önce haşlanmış olarak tüketmeniz kokusu açısından problem yaşamanızı minimuma indireceğini unutmayın. Süt içmeyi sevenler yola çıkmadan süt içmeniz sizi rahatsız edebilir. Sebebi ise; gaz yapıcı olması! Bağırsaklarda rahatsızlık meydana getirerek yolculuğunuz esnasında mide bulanmalarına neden olabilir. Yola çıkmadan önce son tüketilen besin çok önemlidir. Bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli besinleri, çok yağlı besinleri tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız.” diye konuştu.
Mide krampları ve barsak rahatsızlıklarını önlemek için yanlış besinler hakkında uyarı yapan Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Genel olarak yola çıkmadan önce sadece tok mide ile yola çıkmak amaçlı yanlış besinler seçmeniz kan şekerinizin dengesizliği yanı sıra mide krampları, barsak rahatsızlıkları ve yol ishaline neden olabilir. Seyahatiniz sırasında kefir veya ayran, rezene çayı tercih etmeniz bu problemleri azaltmanıza yardımcı olacaktır. Seyahat sırasında istediğimiz gibi mola yapamamızdan dolayı sıvı alımını istemsiz olarak minimumda tutarız. Yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları tercih edilmemelidir. Çay, kahve ve asitli içecekler sıvı atımını arttırdığı için vücutta su kaybı meydana gelebilir bu sebeple bu tür içeceklerin çok fazla tüketilmemesine dikkat etmelisiniz. Kafeinden zengin içecek tüketiminin sınırlandırılması yolculukta rahat uyumamıza yardımcı olacaktır. Seyahat sırasında en çok atlanan ise su tüketimidir. Yolculuk esnasında mideyi geç terk etmesinden dolayı oda sıcaklığında su tercih ederek hem sıvı ihtiyacınızı karşılarsınız hem de ödem oluşmasını minimuma indirebilirsiniz” dedi.
Şeker, tansiyon hastaları dikkat!
Diyabet hastaları beslenme düzenine çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Küçük, “Seyahatiniz sizin ara öğün yapmanıza veya yemek yemenize engel olmasın. Eğer meyve tüketiminden hoşlanıyorsanız ve yolda yemek istiyorsanız meyvenin yanına probiyotik yoğurt veya kefir alabilirsiniz. Yoğurt, kefir, meyve ile birlikte tüketildiğinde hem kan şekerini daha dengeli tutacak hem de sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Yine ikramlarda beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçleri miktarına ve içindekilere dikkat ederek tüketebilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Uzman Diyetisyen Küçük, ”Seyahat sırasında gerek bekleme esnasında gerekse yol aralarında fastfood yiyeceklerden kaçınmalısınız. Fastfood yiyecekler fazla yağlı ve tuzlu olmaları sebebiyle hem mideyi rahatsız eder, hem de ödeme sebep olabilir. Ayrıca kısa süre sonra tekrar acıkmanıza sebep olacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise potansiyel riskli besinler diye adlandırdığımız et, tavuk gibi besinlerin tüketimi! Dinlenme tesislerinde genel olarak müşterilerini bir kez görmesi nedeni ile hijyene fazla dikkat etmemektedir. Özellikle kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş besinlerin tüketmeye özen gösterin.” dedi.
Hamileler yolculuk sırasında neler yapabilir?
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Ödem, kabızlık, bacaklarda uyuşma hissi, kramp bazen de diyaframın yukarı hareketi sonucunda kusmalar en fazla yaşanan sorunlardır. Bu durumdan en az etkilenmek için bol bol su ve sizi rahatlatacak bitki çayları tüketilmelidir. Kabızlık riski için ikramlarda beyaz undan yapılmış sandviçler yerine tam tahıllı ekmekler, sandviçler, meyve, salata tercih edebilirsiniz. Yolculuğunuzda yanınıza probiyotik tozlar bulundurarak ikram edilen salatalara, yoğurt veya içtikleri sularına ilave ederek hem iştahınızı kontrol eder hem de yolculuk esnasında kabızlık sorunu yaşamazsınız. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Bunun için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetlice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.” diye konuştu.
Uzun seyahatlerde uzun süre aynı pozisyonlarda kalmak vücutta ödem oluşmasına sebep olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, ”Ödem atmak için ise yanınızda kolayca taşıyabileceğiniz bir dilim kurutulmuş ananas ve mate çayı ile ödem sorunu ortadan kaldırılabilir.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.