Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlardan kadınlara çağrı: "Meme muayenesini öğrenin"

Meme Kanseri Konusunda Açıklamada Bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, Toplumda Meme Muayenesini Bilen Kadın Sayısının Düşük Olduğunu Belirterek, "kadınlar Meme Muayenesi Uygulamasını Öğrenirlerse Daha Çok Sayıda Meme Kanseri Hastası Yakalanabilir" Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2016 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2016 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanlardan kadınlara çağrı: "Meme muayenesini öğrenin"
Meme kanseri konusunda açıklamada bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, toplumda meme muayenesini bilen kadın sayısının düşük olduğunu belirterek, "Kadınlar meme muayenesi uygulamasını öğrenirlerse daha çok sayıda meme kanseri hastası yakalanabilir" dedi.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, meme muayenesi işleminin kadınların memelerindeki değişiklikleri izlemeleri bakımından önemli olduğunu söyledi. Kadınlardan meme muayenesi yaparak meme kanseri tanısı koymalarını beklemediklerini belirten Dr. Saydam, bu şekilde bir yaklaşımın doğru olmadığını söyledi. Kadınların memesindeki değişikliği elle muayene ile fark ettiğinde, doktoruna başvurması gerektiğini anlatan Dr Saydam, "Hastaların memelerinde fark ettikleri değişikliğe kist veya tümör diye tanı koymasını beklemiyoruz. Meme muayenesi zordur. İnsanların karaciğeri, dalağı birbirine benzer ama hiçbir kadının memesi bir diğerine benzemez. Kadınlara tavsiyem şudur. Elle meme muayenesi yapmaya başladıklarında öncelikle ilk 6 ay memelerinin yapısını öğrensinler. Daha sonraki sürede ise memede değişik bir yapı oluşup oluşmadığını anlamaya çalışsınlar" dedi.
"Adet döneminde memede kitle benzeri şişlikler oluşabilir; ama onlar kitle değildir" diyen Prof. Dr. Saydam, herkesin kendi meme yapısını iyi tanıması gerektiğini belirtti. Dr. Saydam, "Kendi memenizi iyi tanıyıp muayene edebilirsiniz ama başkasının memesini muayene edemezsiniz. Bazen başkalarının memelerini de muayene etmeye çalışabiliyorlar. Eğer bu konuda faydalı olmak istiyorsanız meme muayenesini başkalarına öğretebilirsiniz. Örneğin; doktora gelip daha önce olmayan bir kitleyi gösterdiğinizde doktorunuzun daha rahat muayene etmesini sağlayabilirsiniz. Süt kanallarının yoğunluğunun farklı olması nedeniyle, hiçbir kadının memesi diğerine benzemez. Meme dokusu içinde oluşan kitleyi bulmak zordur. Yağ dokusu az olan memede 1 santimetre boyutlarındaki kitleyi bulmak daha kolayken, süt bezlerinin yoğun olduğu memede 2 santimetre boyutundaki kitleyi bulmakta bile zorlanabiliriz" diye konuştu.
"Tek başına yeterli değil"
Kendi kendine yapılan meme muayenesinin yeterli olmayacağına dikkat çeken Saydam, şöyle konuştu:
"Hem doktor muayenesi hem de kendi kendilerini muayenesinin birlikte yapılmaları gerekir. Kadınların memelerinde bir değişiklik tespit ettiklerinde doktora başvurmaları yeterlidir. 40 yaşın altındaki kadınlarda meme kansere görülme riski daha düşük olduğu için kendi kendilerini muayene etmeleri yeterlidir. 40 yaşın üzerindeki kadınlar hem taramadan geçmeli hem de kendi kendilerini muayene yapmamalılar."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.