Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlardan diyabet uyarısı

Çanakkale Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ersen Karakılı, Diyabet Hastalığının Türkiye Ve Dünyada Hızla Arttığını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2016 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2016 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanlardan diyabet uyarısı
Çanakkale Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ersen Karakılıç, diyabet hastalığının Türkiye ve dünyada hızla arttığını söyledi.
Diyabet hastalığı hakkında önemli bilgiler veren Uz. Dr. Ersen Karakılıç, “Türkiye’de diyabet sıklığı yetişin nüfusta yüzde 13’e kadar yükselmiştir ve giderek artmaktadır. Bu artışta özellikle beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin ve kilo artışının etkisi olduğu düşünülmektedir. Kandaki şekeri dengeleyen insülin hormonuna karşı direnç gelişmesi, hastalığı başlatan sebep olmakla birlikte, bazı hastalarda insülin eksikliği de görülmektedir. Diyabette, vücut yenilen besinlerden kana geçen şekeri hücrede enerji üretimi için kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Tedavi edilmediği takdirde göz, kalp, böbrek ve sinir sistemi de dahil ciddi zararlar oluşturur. Ancak diyabetliler tıbbi beslenme tedavisi, insülin tedavisi, hareket ve diyabet eğitimi alarak organ hasarı oluşmadan sağlıklı, uzun bir hayat sürdürebilir. Toplumda en sık görülen ve genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkan diyabet, tip 2 diyabettir. Uzun yıllar belirtisiz seyreden prediyabet - erken diyabet (gizli diyabet) dönemi vardır. İlk emarelerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekmektedir. Ayrıca daha nadir görülen gençlerde mutlak insülin eksikliği ile gide Tip 1 diyabet de bulunmaktadır" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.