Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlardan ‘adet düzensizliği’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Onur Numan, kadınlarda adet düzensizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr.Onur Numan, doktorlar olarak adet görmeyle...

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2017 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2017 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanlardan ‘adet düzensizliği’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Onur Numan, kadınlarda adet düzensizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr.Onur Numan, doktorlar olarak adet görmeyle ilgili düzensizliklerin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekmelerinin ana sebebinin kanser gibi erken tanısı çok önemli olan hastalıkların ve erken tanıyla tedavi edilebilecek birçok hastalığın geç kalındığı için ilerlemesi ve ihmal nedeniyle geç saptanması olduğuna dikkat çekti.

Üreme çağındaki kadınlarda görülen adet düzensizliklerinin, başta hormonal bozukluklar olmak üzere miyom, polip, kist gibi iyi huylu oluşumların habercisi olabildiği gibi enfeksiyon ve kanserin de belirtisi olabileceğini ifade eden Op. Dr.Onur Numan, “Sağlıklı bir kadın genellikle 28-30 günde bir adet görür. Bazı kadınlarda bu düzen bir hafta önce veya bir hafta geç olarak görülür ki bu da normal sayılmaktadır. Geçici adet düzensizlikleri normal kabul edilse de uzun sürmesi durumunda başka hastalıkların belirtisi olabileceği için ihmal edilmemelidir” dedi.

Bir kadında; stres, ruhsal sorunlar, mevsim değişiklikleri, aşırı kilo alımı ve kilo verimi, uzun uçak yolculukları gibi olayların adet düzenini değiştirebileceğini vurgulayan Opr. Dr.Onur Numan, şu açıklamayı yaptı:

‘’Hormonlardaki sorunlar, yumurtlama olayının olmaması, yumurtlamadaki sorunlar, polikistikover hastalığı, yumurtalıklardaki kistler adet düzensizliklerine yol açabilir. Rahimdeki miyomlar da rahim iç tabakasını etkiliyorsa, adet düzensizliğine sebep olabilir. Adet düzensizliği şikayeti ile başvuran hastalar için jinekolojik muayene ve ultrasonografi tüm ilk kullanılan tanı yöntemidir. Ayrıca diğer bir tanı aşaması da adet kanamasının 2. ile en geç 5. gününde hastanın hormonal profiline bakılmasıdır. Yani özellikle yumurtalıklardan ve beyin sapından salgılanan FSH, LH, Prolaktin, TSH gibi hormonların düzeyine mutlak suretle bakılması gerekir. Adet düzensizliği tedavisinde hormonal ve hormon içermeyen tibbi ilaçlar yada cerrahi yaklaşımlar kullanılmaktadır. Bazı hastalar için tek bir tedavi planı uygunken, kimi hastalar için ise birden fazla alternatif tedavi seçeneği mevcuttur. Bu tedavilerin hiçbiri, hastanın kendisi tarafından uygulanmamalı ve mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının gözetiminde planlanmalıdır. Yapılan tetkiklerde hastanın adet düzensizliğine sebep olacak herhangi bir bulgu yoksa kişinin yaşam tarzına bakılmalıdır. Mesela aşırı kilolu bir kişi kilo vermesi için bilgilendirilmelidir. Eğer hasta aşırı zayıf biriyse buna yönelik testler uygulanarak uygun kiloya gelmesi için bir uzmandan yardım alması sağlanabilir. Bunun haricinde ise aşırı stres veya depresyon belirtileri varsa bu noktada mutlaka psikoloğa veya psikiyatriste yönlendirilmelidir. Adet düzensizliği, altta yatan başka bir neden yoksa adet düzenleyici hormonsal ilaçlar ile çok kolay düzene sokulabilir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.