Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlara göre bisiklet kullanmak ömrü uzatıyor

Özel Gazi Hastanesi’nde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Alp Varılsüha, bisiklet kullanma alışkanlığının bir çok hastalıktan koruyarak ömrü uzattığını söyledi.Tüm sporlarda olduğu gibi bisiklet sürmenin de birçok hastalığa...

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2016 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2016 10:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özel Gazi Hastanesi’nde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Alp Varılsüha, bisiklet kullanma alışkanlığının bir çok hastalıktan koruyarak ömrü uzattığını söyledi.
Tüm sporlarda olduğu gibi bisiklet sürmenin de birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Op. Dr. Alp Varılsüha, bisiklet kullanmanın sağlığa olan faydaları hakkında bilgiler aktardı. Varılsüha, "Bisiklet kullanımı; kilo verme, kalp ve akciğer sağlığı ve ruh sağlığı için olumlu etkilere sahiptir. Bisiklet kullananlar, yüksek tansiyon, kalp krizi, akciğer hastalıklarından uzak duruyor. Bir anlamda bisikletin ömrü uzattığını söyleyebiliriz” dedi. Bisiklet sporunu sağlığı yerinde olan herkesin, her yaşta yapabileceğini dile getiren Varılsüha, özellikle çocukların küçük yaşta bisikletle tanıştırılmaları gerektiğinin altını çizdi.
Bisiklet sürmek ruh sağlığına da iyi geliyor
Bisiklet sürmenin tüm dünyada, uzun yıllar sevilerek yapılan bir spor olduğunu anlatan Dr. Varılsüha, bisikletin fiziksel yararlarının yanı sıra ruh sağlığına da iyi geldiğini açıkladı. Varılsüha, “Bisiklet sürmek çağımızın hastalığı olan strese çok iyi geliyor. Seyir halindeyken kafanızı boşaltabiliyorsunuz. Endorfin diye adlandırılan, spora bağlı salgılanan hormon, insanda mutluluk hissi oluşturuyor. Yol bisikleti ve dağ bisikleti sporuyla uğraşırken her ikisi için de ayrı önlemler almak gerekiyor. Yol bisikletiyle ilerlerken bisiklet yolu olmayan yerlerde kaza yapma riskiniz yüksek. Dağ bisikletinde ise arazi koşullarında spor yaptığınız için kaza riskiniz artıyor. Her iki sporu yaparken de gerekli koruyucu donanıma sahip olmanız gerekli. Nasıl arabada emniyet kemerimizi takmadan yola çıkmıyorsak, bisikletle de kask takmadan yola çıkmamalıyız. Bisiklet çok hızlı giden bir araç değil. O nedenle bisiklet kazalarında, kafa travmaları dışında, ölüm riski oldukça az. Kask bu açıdan oldukça değerli ve önemlidir” diye konuştu.
Eldiven kullanın
Dr. Alp Varılsüha, bisiklet kasklarının kapsamlı araştırmalar sonucunda son halini aldığını ve iyi bir teknolojiye sahip olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Bisiklet üzerindeyken bir diğer önemli unsurumuz eldivendir. Eldiven, el yorgunluğu, terlemeye bağlı kontrolü kaybetmeme ve avuç içinin yaralanmaması açısından oldukça önemlidir. Dağ bisikleti kullananların diz ve dirsekleri koruyacak aparatları takmaları önerilir. Bisiklet sürmenin, aç karnına olmaması gerektiğini deneyimlerinden öğrendim. Uzun performanslarda birkaç saat sonra şekeriniz düşüyor ve farkında olmadan dengenizi kaybetmeye başlıyorsunuz. Bir sonraki aşama baygınlık geçirebilirsiniz. Bisikletle 1 saati aşan bir performans planlıyorsanız, hem enerji hem de sıvı takviyenizin yeterli olması gerekir. Sıvı takviyesi için 20 dakikada bir su içmeniz yeterli olacaktır. Bu yüzden eliniz altında mutlaka su olmalı. Yavaş karbonhidrat salınımı yapan sütlü mısır gevreği tarzı bir gıdayla yola çıkılırsa, hem şişkinlik yapmıyor hem de o enerjiyi yavaş salan bir gıda takviyesi olduğu için sizi enerjik tutacaktır. Fakat çok daha uzun performanslarda, vücudunuzun tepkisine göre, zaman zaman ağzınıza bir parça çikolata atabilirsiniz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.