Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanından ’Yaza Fit Gir’ Reçetesi...

Koru Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Emel Öktem Güngör, yaz aylarının gelmesiyle birlikte kilo vermek isteyenlerin hızla arttığını belirterek, roğru bir reçete ile bunun mümkün olduğun söyledi. Güngör, kısa sürede kilo vermek...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Koru Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Emel Öktem Güngör, yaz aylarının gelmesiyle birlikte kilo vermek isteyenlerin hızla arttığını belirterek, roğru bir reçete ile bunun mümkün olduğun söyledi. Güngör, kısa sürede kilo vermek ve daha ince görünmek için uygulanan yanlış diyetlerin, kiloların kısa zamanda geri alınmasına neden olduğunu kaydetti.
ÖNEMLİ OLAN DENGELİ BESLENME
Güngör, “Sağlıklı beslenmek ve forma girmek için almanız gereken besinler, vücudunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayan süt grubu, protein ihtiyacını karşılayan et grubu, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayan sebze ve meyve grubu aynı zamanda enerji ihtiyacınızı karşılayan tahıl ve ekmek grubudur. Bu besinlerden her öğünde dengeli miktarda alındığında aç kalmadan zayıflamak mümkün olmaktadır” dedi.
SUSUZLUK DUYGUSUNU AÇLIK SANMAYIN
Öncelikli yapılması gerekenin günde 2-3 litre su içilmesi olduğunu ifade eden Güngör, “Birçok kişi yeteri kadar su tüketmediği için açlık duygusu ile susuzluk duygusunu karıştırmaktadır. Bu nedenle yetersiz su tüketen birçok kişi sürekli atıştırmalara yönelmektedir. Oysa ki canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde öncelikle su içmek ve 10 dk beklemek bu şiddetli atıştırma isteğini ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.
KAHVALTI, KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Sabah kahvaltısının önemine de vurgu yapan Güngör, kahvaltı yapmadan güne başlayanlar için kilo vermenin sanıldığı kadar kolay olmadığını ifade etti. Güngör, “Çünkü metabolizmanın en hızlı olduğu vakitler uyandıktan hemen sonra ki zaman dilimleridir. Bu süre içerisinde günün en önemli öğünü olan kahvaltı yapılmadığında öğle yemeğine kadar aç kalarak hem metabolizmanın yavaşlamasına hem de artan açlık ile birlikte öğle yemeğinde fazla yemek, kilo almanıza sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.
ARA ÖĞÜN ANA ÖĞÜN ARALIĞI
Yemek aralarında yapılması gereken ara öğünlerin hem metabolizma hızını arttırdığını hem de bir sonraki öğünde olması gereken miktardan fazla yeme olasılığını azalttığını vurgulayan Güngör, ara öğünler ana öğünler arasında bir köprü vazifesi görmesi gerektiğini ve en ideal öğün aralığının 2,5-3 saat arasında olması gerektiğini ifade etti.
ESMER EKMEK GEÇ ACIKTIRIR
“Birçok kişi kilo almasındaki tek sorumluyu ekmek gibi görse de aslında doğru tercihler yapıldığında kilo vermeye olumlu yönde etkisi vardır” diyen Güngör, “Çünkü vücudumuza gereken enerjinin büyük bir bölümünü karbonhidratlar dediğimiz ekmek, pilav, makarna, ve diğer tahıllardan almaktayız. Bu süreçte karbonhidratı tam almadığınızda açlık hissi daha çok algılanacak ve sürekli bir tatlı yeme ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Sağlıklı beslenmek ve fit olmak için ana öğünlerde esmer ekmek tüketmek, kan şekerinizi dengelerken aynı zamanda da bağırsak hareketlerine de yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.
YÜRÜYÜŞ OLMAZSA OLMAZIMIZ OLMALI
Güngör sözlerine şöyle devam etti; “Diğer yandan metabolizmayı hızlandıran en temel faktör fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Yapılacak sporun türü kişiye, sağlık durumuna veya çalışma temposuna göre değişebilir. En kolay ve eğlenceli fiziksel aktivitelerden biri yürüyüştür. Eğer yürüyüş açısından herhangi bir sağlık sorununuz yoksa haftada 2 ya da 3 gün ve günün herhangi bir saatinde 45 dakikalık orta tempolu yürüyüş yapmanız sağlıklı yaşam ve diyetin desteklenmesi açısından önem arz etmektedir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.