Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanı sağlıklı evliliği anlattı

Evliliğin, Tarihsel Ve Kültürel Temelleri Olan Resmi, Duygusal, Davranışsal Ve Biyolojik Yönleriyle Sosyal Bir Sistem Olduğunu Belirten Koru Ankara Hastanesi Psikoloji Uzmanı Işil Göztepe, Sağlıklı Evliliğin Nasıl Olduğunu Anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2016 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2016 14:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanı sağlıklı evliliği anlattı
Evliliğin, tarihsel ve kültürel temelleri olan resmi, duygusal, davranışsal ve biyolojik yönleriyle sosyal bir sistem olduğunu belirten Koru Ankara Hastanesi Psikoloji Uzmanı Işıl Göztepe, sağlıklı evliliğin nasıl olduğunu anlattı. Göztepe, “Evlilik yetişkin yaşantısındaki en önemli ilişki sistemlerinden biri. Evlilik sistemi, sürekli değişim içerisindedir. Yaşam döngüsü içerisinde kimi zaman aile sistem döngüsü sağlıklı ve işlevsel olabilirken; kimi zaman sağlıksız olabilmektedir”dedi.
Sağlıklı evliliklerin mutlu ve dengeli evlilikler olduğunun altını çizen Psikoloji Uzmanı Göztepe, “Yaşadıkları sorunlara duygusal tepkiler vermezler; uygun baş etme yöntemleri geliştirirler. Sağlıklı evlilik; değişime uyum sağlayan, uygun sınırlar koyabilen, kişilerarası ilişkilerde açık ve etkin bir iletişim tarzı benimseyen, ilgi, sevgi ve yakınlığı paylaşan, birbirlerine güvenen, bağlanan, kriz dönemlerini yönetebilen çiftlerin evliliğidir. Bahsedilen bu özellikler ailelerin sağlıksız örüntüler göstermeyeceği anlamına gelmez” diye konuştu.
Sağlıklı ailelerde de zaman zaman sağlıksız örüntüler görülebildiğini ifade eden Koru Ankara Hastanesi Psikoloji Uzmanı Göztepe, önemli olanın ailenin kısa zamanda dengesine kavuşabilmesi ve sistemin yaralarını sarabilmesi olduğunu belirtti.
Sağlıklı olmayan ilişkilerin bireylerin ruh sağlıkları açısından önemli olduğunu anlatan Göztepe sözlerini şöyle sürdürdü:
“Evlilik ilişkisinde mutluluğu yakalayamayan çiftlerin depresyon başta olmak üzere anksiyete bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, öfke, tahammülsüzlükte artış, öz güven kaybı, karamsarlık gibi sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Bunun yanı sıra evlilik sistemindeki sağlıksız örüntüler ilişki kalitesini etkilemekte; evlilik uyumunu ve doyumunu düşürmektedir. Siz de ilişkinizde sağlıksız örüntüler olduğunu düşünüyorsanız bir çift terapistinden destek alabilirsiniz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.