Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyku Problemine Bu Besinlerle Son Verin

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, sağlıklı beslenme ve rahat bir uyku geçirmek için uyumadan önce tüketilen yiyeceklere ve içeceklere çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük,...

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2016 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2016 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, sağlıklı beslenme ve rahat bir uyku geçirmek için uyumadan önce tüketilen yiyeceklere ve içeceklere çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, metabolizmanın çalışmasının gıda alımına bağlı olduğu gibi, sağlık açısından önemli bir yeri olan uykunun da alınan gıdaların niteliğiyle ilişkisi bulunduğunu belirterek, “Kan basıncını ve nabzı düşüren kimi gıdalar metabolizmayı yavaşlatarak uykuya yardımcı olurken, bazıları ise metabolizma ve beyin aktivitesini artırarak uykuyu zorlaştırıcı etkiye sahiptir. Yapılan bazı çalışmalar, beyinde serotonin sentezini uyaran triptofan isimli bir aminoasidin ve yüksek seyreden melatoninin düzeylerinin uykunun kaliteli, dinlendirici, rahat olmasına neden olduğunu açıkça belirtiyor. Doğada melatonin içeren besin sayısı az iken triptofan hemen hemen birçok hayvansal ve bitkisel besinde bulunmakla birlikte kaliteli uyku için belirli miktarlarda alınması faydalıdır” diye konuştu.
Süt, Ceviz, Muz, Ahidudu ve Yulaf’ın düzenli olarak gün içerisinde ve yatmaya yakın yemenin, beyinde seratonin düzeyini artırarak melatonin içerdikleri için rahatlamaya yardımcı olacağını söyleyen Uzman Diyetisyen Küçük, daha sonra şunları söyledi:
“Süt: Özellikle kaliteli protein içeriği ve triptofan aminoasidinden zengin olması uyumaya yardımcı olmaktadır. Uyumadan önce ılık içilen sütün triptofan içeriği daha yüksek olacağından sizi hızla uykuya dalma pozisyonuna geçirebilecektir.
Ceviz: Doğal melatonin kaynağı olan ceviz yine uyku için size yardımcı olabilir. Akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı kadar yemek yeterlidir.
Muz: Serotonin ve melatonin hormonlarının salınımlarını artırmasının yanı sıra içerdiği magnezyum ve potasyum ile kasların gevşeyip, rahatlamasını sağlar.
Ahududu: Çok nadir bir dönemde tazesini yakalayabildiğimiz ahududuyu taze veya dondurulmuş olarak tüketebilirsiniz. Akşam yatmadan önce 1 kase ahududu sizi yatıştıracak ve uykuya hazırlayacaktır.
Yulaf: Kaliteli bir uyku için önemli olan kalsiyum ve magnezyum mineralini içeren yulaf, aynı zamanda içerdiği melatonin hormonu sayesinde kaliteli bir uyku ile vücudun yenilenmesini sağlar.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.