Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üroloji ameliyatlarında robot dönemi

Robotik cerrahi gelişmekte olan yeni teknolojiler heyecan verici olduğunu belirten Üroloji uzmanı Prof Dr.Yusuf Kibar, ürolojide yapılan robot yardımlı ameliyatları iki grupta sınıflandırıldığını, birinci gurup ameliyatlar yetişkinlerde...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2017 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2017 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Üroloji ameliyatlarında robot dönemi

Robotik cerrahi gelişmekte olan yeni teknolojiler heyecan verici olduğunu belirten Üroloji uzmanı Prof Dr.Yusuf Kibar, ürolojide yapılan robot yardımlı ameliyatları iki grupta sınıflandırıldığını, birinci gurup ameliyatlar yetişkinlerde yapılan prostat, mesane, böbrek ve böbrek üstü bezlerinin kanser ameliyatları ve yeniden şekillendirme ameliyatları, ikinci gurup ameliyatlar ise çocuklarda yapılan ameliyatlar olduğunu bildirdi.

Koru Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kibar, robotik cerrahide üroloji ameliyatları hakkında bilgi verdi. Kibar, bu ameliyatlarda ikinci grupta yer alan çocuklarda yapılan ameliyatların mesane denilen idrar torbasından, üreter denilen idrar kanalına reflü adını verilen idrar kaçağının düzeltilmesi; yine mesane ile üreter arasındaki üreterovezikal bileşkenin ve böbrek ile üreter arasındaki üreteropelvik bileşkelerin darlıklarında ve ogmentasyon denilen mesane büyütme ameliyatlarında robot başarıyla kullanıldığını bildirdi.

Robotik cerrahinin faydalarını, sadece hastalara sağladığı faydalar olarak değil, aynı zamanda cerrahlara sağladığı faydalar olarak da söylemenin mümkün olduğunu belirten Kibar, klasik laparoskopi ile ortaya konulan daha kısa sürede iyileşme, daha az kan kaybı, daha iyi kozmetik sonuçlar ve daha az ameliyat sonrası ağrı gibi hastayı ilgilendiren faydalara, robotik cerrahinin birtakım yeni faydalar eklediğini ifade etti.

Bunların cerrahın el hareketlerinin direkt olarak robotik enstrümanlara aktarılabilmesi, artmış konfor, geliştirilmiş görüntü özellikleri ve kolaylaşmış dikiş atma olduğunun altını çizen Kibar, "dikiş atma, cerrahların özellikle laparoskopik cerrahilerde en fazla zorlandığı durumdur. Robot, sağladığı teknoloji ile bu durumu oldukça kolay ve kabul edilebilir bir hale getirmiştir.Çocuklarda kullanılan robotik malzemelerin biraz daha küçük çaplı aletler olduğuna dikkati çeken Kibar, “Ancak erişkindeki aletler de çocuklarda başarıyla kullanılabilmektedir. Bu aletlerin çaplarının gelecekte daha da küçülmesi veya tek bir kesiden bu ameliyatların yapılabilmesi mümkün olacaktır“ dedi.

Türkiye’deki robotik cerrahi merkezi sayısının 2016 yılının sonunda 36’ya ulaştığını bildiren Kibar, ancak, bu merkezlerin neredeyse tamamında robotik ameliyatların erişkinlerde yapıldığını bildirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.