Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ülke İnsanının Yüzde 72’si Egzersiz Yapmıyor

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, 10 Mayıs “sağlık İçin Hareket Et” Günü Dolayısıyla Basın Açıklması Yayımladı

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2016 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2016 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ülke İnsanının Yüzde 72’si Egzersiz Yapmıyor
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67.6 sının, kadınların yüzde 76.5’inin egzersiz yapmadığının belirlendiğini ifade etti.
10 Mayıs “Sağlık İçin Hareket Et” günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Mumcu, sağlıklı yaşamak için, hareket etmenin öneminden bahsetti. Dr. Ali Mumcu, "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin; diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Aynı zamanda obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir” şeklinde diye belirtti.
5 GÜNDE EN AZ 30 DAKİKA FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART
Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması; sağlığın korunması, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gerekli olduğunu belirten Dr. Mumcu, açıklamasına şöyle devam etti,
“Araştırmalar, Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67.6 sının, kadınların yüzde 76.5’inin, toplamda ise yüzde 71.9’unun egzersiz yapmadığını göstermektedir. Yine 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58.4’ü egzersiz yapmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.