Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin'de 42 Bin Ton Yeşil Altın Var

Köylünün ciddi gelir kaynağı olan ve yeşil altın olarak adlandırılan defne, Mersin köylüsünü ciddi gelir sağlıyor. Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Mersin'de 22 bin 655 hektarlık defne sahasında 42 bin ton defne serveti bulunduğunu bildirdi.Bölge...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin'de 42 Bin Ton Yeşil Altın Var
Köylünün ciddi gelir kaynağı olan ve yeşil altın olarak adlandırılan defne, Mersin köylüsünü ciddi gelir sağlıyor. Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Mersin'de 22 bin 655 hektarlık defne sahasında 42 bin ton defne serveti bulunduğunu bildirdi.

Bölge Müdürü Baca, yazılı bir açıklama yaparak, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler (ODÜH) Dairesi Başkanlığı kapsamında Mersin'de gerçekleştirilen 'Defne Envanter Planlama Çalışmaları'nın bitirildiğini belirtti. Mersin'de odun dışı ürünlerin envanter çalışmalarına hem miktar, hem de ekonomik değer açısından önemli bir yere sahip olan defne sahalarından başladıklarını ifade eden Baca, bu çalışmayla defnenin yayılış alanlarını ve servetini tespit etmek, defne üretim sürecinde orman köylüsünde farkındalık oluşturarak bilinçsiz ve plansız üretim yapılan sahaları kontrol altına almak, planlı ve sürdürülebilir defne üretimini gerçekleştirmek, yöre halkının gelirini artırarak kırsal kalkınmaya ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydetti.

Baca, Türkiye'nin ilk ODÜH Yönetim Planı olma özelliğine sahip Tarsus Orman İşletme Şefliği Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis) ODÜH Yönetim Planı'nın Ekim 2012'de ODÜH Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmasını takiben Çamlıyayla, Çamalan, Gözne, Davultepe, Mersin, Uzuncaburç, Silifke, Erdemli, Alata ve son olarak Tömük olmak üzere 11 orman işletme şefliğinde çalışmaların tamamlandığı bilgisini verdi. Baca, "Tamamlanan bu çalışmada 46 bin 780 hektar ormanlık alan taranmış ve 22 bin 655 hektar defne sahası tespit edilmiştir. 42 bin ton defne serveti bulunan bu sahalardan, otlatma baskısı, sosyal sorunların ortadan kalkması ve korumanın tam olarak yapılması durumunda faydalanabilecek. Son 2 yıl içinde yapılan bu envanter çalışmaları öncesinde Mersin Orman Bölge Müdürlüğü için defne servetinin yaklaşık 6 bin 500 ton olarak tahmin edildiği düşünüldüğünde envanter çalışmalarının önemi ortaya çıkmaktadır." dedi.

Kantite ve kalite artışını sağlamaya yönelik olarak yaptıkları 'Odun Dışı Orman Ürünleri' çalışmalarının defne ile sınırlı olmadığına işaret eden Baca, "Çalışmalarımız biberiye, kekik, sumak, Mersin, keçiboynuzu, laden, soğanlı bitkiler, sandal gibi birçok türde devam etmektedir. Odun Dışı Ürünler konusundaki çalışmaların bütün bu türleri kapsayacak şekilde ODÜH Yönetim Planları'nın yanı sıra Hasat Planları ile de desteklenerek aynı şevk ve özenle sürdürülmesini istiyorum. Bu çalışmaları gerçekleştiren tüm mesai arkadaşlarımı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.