Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Şencan Ve BM Yetkililerinden Ortak Açıklama

Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, “Bir bölgenin insanının hastane istemekten öte hareket edebileceği, fiziksel aktivite yapabileceği parklar istemesi, sağlıklı beslenebileceği gıdalar istemesi gerekiyor. Bunu sağladığımızda...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2016 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2016 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, “Bir bölgenin insanının hastane istemekten öte hareket edebileceği, fiziksel aktivite yapabileceği parklar istemesi, sağlıklı beslenebileceği gıdalar istemesi gerekiyor. Bunu sağladığımızda buradaki başarımız da çok üst noktalara taşınabilecek” dedi.
Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye’ye ziyarette bulunan Birleşmiş Milletler yetkilileri ile birlikte Türkiye Sağlık Kurumu ve Erken Uyarı ve Cevap Salonu’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de tuz, yağ, şeker kullanımının çok fazla olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaşam Boyu Yaklaşım Birimi Müdürü Dr. Gauden Galea, “Tuz yüksek tansiyona neden olmaktadır. Türkiye’de dünya çapına bakıldığında tuz kullanımı 3 katı daha fazla bir oran var ve Türk vatandaşı kişi başı günlük 15 gram tuz kullanıyor. Ekmek gibi besin ögelerinin içerisindeki tuzun azaltılması toplum için faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye Halk Sağlık Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şencan ise,Türkiye’de son 14 yıldır sağlık sisteminde önemli bir sıçrama süreci yaşandığına vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Türkiye dünyada lider ülkelerden birisi haline geldi. Bulaşıcı hastalıkla süren mücadelemiz çok ileri bir noktaya taşındı. 2008 yılından beride özellikle ağırlık verdiğimiz bulaşıcı hastalıklar konusunda paydaşlarımızla beraber, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler’le birlikte aktif bir şekilde çalışarak ülke planlarını hazırladık. Bu ülke planlarının Sağlık Bakanlığı yanında ülkenin üst yönetimi tarafından kabul edilmesi, desteklenmesi süreçleri sağlanmış durumda.”
Türkiye’de bulaşıcı hastalıklarla mücadele için daha fazla iş birliği gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şencan, bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili yasal alt yapıyı hazırlama konusunda veya hazırlanan yasal alt yapıyla ilgili süreçlerin tamamlandığını ancak bundan sonraki süreçte ulaşılması gereken hedefin toplum olduğunu söyledi.
Basın mensuplarının “Halkın sağlığı için yapılan ve ileride yapılacak başka projeler var mı?” şeklindeki sorusu üzerine Şencan, maliyeti yüksek olan kanser taramasını ücretsiz olarak sunduklarını ve sabit sağlık kurumlarında sunmak yerine mobil olarak köylere, mahallelere erişim sağladıklarını belirtti. Prof. Dr. Şencan, “Sağlıklı ortama ulaşma konusunda bundan sonrası içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi de uygun görürse taslakta açık kaynak teşvik ediliyor kurumumuza, bunlarda da birçok süreci birlikte yönetebileceğiz. Yine okulda sağlık konusunda öğrencilerin sağlıklı yaşam tarzlarını geliştirmek için diş fırçası dağıtılıyor. Onların fiziksel aktivite yapmalarını kolaylaştırıcı bisiklet yanında alet edevatların da temini süreci devam ediyor. Kamu bu konuda her türlü desteğe açık, sadece toplumun bunu talep eder hale gelmesi gerekiyor. Aynı şekilde gıda etiketlerini okuyup sağlıklı olanları tercih etmelerini istiyoruz” cevabını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.