Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Profesör Geliştirdi, Gebelik Oranı Bir Buçuk Katına Çıktı

Harvard Üniversitesinde bir Türk profesör tarafından geliştirilen ve Türkiye’de aynı zamanda uygulanmaya başlayan Mikro Akışkan Çip teknolojisiyle adeta samanlıkta iğne arar gibi canlı sperm aranıyor. Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, Türk...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2016 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Harvard Üniversitesinde bir Türk profesör tarafından geliştirilen ve Türkiye’de aynı zamanda uygulanmaya başlayan Mikro Akışkan Çip teknolojisiyle adeta samanlıkta iğne arar gibi canlı sperm aranıyor. Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, Türk profesörün geliştirdiği bu yöntemin gebelikte başarı oranlarını bir buçuk katına çıkararak tıp dünyasında adeta çığır açıldığını söyledi.
Özel Gözde İzmir Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, Harvard Üniversitesinde bir Türk profesör tarafından geliştirilen ve Türkiye’de uygulanmaya başlayan ’Mikro Akışkan Çip’ teknolojisiyle tıp alanında kısırlık (infertilite) tedavilerinde çok önemli gelişme kaydedildiğine dikkat çekti. Bu yöntemde samanlıkta iğne arar gibi canlı sperm arandığını belirten Prof. Dr. Özsoy, “Sağlıklı spermler ve diğerlerine göre daha az sağlıklı olan spermler ayırt ediliyor. Sperm çipleri mikro kanalcıklardan oluşuyor. Mikro kanalların görevi de iyi kalitedeki spermlerin seçilmesini sağlamaktır. Çip bebek yöntemiyle, kaliteli ve kalitesiz spermler iki farklı tarafta toplanır. Bir tarafta sağlıklı ve DNA’sı oldukça düzgün olan kaliteli spermler toplanırken; bir tarafta da diğerlerinden daha sağlıksız olan, DNA’sı hasar görmüş sperm toplanır. Böylece sağlıksız olan spermlerin seçilip, gebelik şansını düşürme riski ortadan kaldırılır. Tedavinin birinci aşaması mikro çip yöntemi ile spermlerin ayrıştırılması ve en kaliteli spermin bulunmasıdır. Eş zamanlı olarak anne adayının da yumurta sayısını artırmak için hormon tedavisi uygulanır. Son aşamada ise sperm rahim içine bırakılarak yumurtanın döllenmesi beklenir” diye konuştu.
“DNA’SI EN İYİ OLAN SPERM SEÇİLİYOR”
Çip bebek yönteminin, kaliteli spermlerin seçilerek daha başarılı aşılama çalışmalarının ortaya çıkmasını sağladığını belirten Özsoy, sözlerine şöyle devam etti: “Geliştirilmiş sperm çipleriyle, aynı bir süzgeç gibi sağlıklı ve kaliteli olan spermler diğer spermlerden ayırt edilmektedir. Mikro kanalcıklar da bulunan bu sağlıklı spermlerin farklı bir yerde depolanması sağlanıyor. Çipe konulan spermler göç eden kuş sürüsü mantığıyla hareket ederek, DNA’sı en iyi olan spermi öne geçirir."
Türkiye’de bu yöntemle ilgili olumlu haberlerin de gün geçtikçe arttığını dile getiren Prof. Dr. Özsoy, amaçlarının mevcut gebelik oranlarını en yüksek seviyeye ulaştırmak olduğunu sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.