Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tombul Çocuklar Büyüyünce Obez Oluyor

Çocukken şişman olanların büyüyünce obezlikle karşı karşıya kaldığı bildirildi.Bursa’da Önsöz Çocuk Akademisi’nin düzenlediği konferansta gocuk gelişim uzmanları ve aileler bir araya geldi. Aileler çocuk yetiştirmede nelere dikkat...

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 09:18
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 09:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tombul Çocuklar Büyüyünce Obez Oluyor
Çocukken şişman olanların büyüyünce obezlikle karşı karşıya kaldığı bildirildi.
Bursa’da Önsöz Çocuk Akademisi’nin düzenlediği konferansta gocuk gelişim uzmanları ve aileler bir araya geldi. Aileler çocuk yetiştirmede nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrendi. Mudanya Toplum Sağlığı Merkezi Doktor Songül Koç, “Bizde tombul ve şişman çocuk sevilir. Bunun çocuğa iyi bakıldığını gösterdiği düşünülür. Aslında çocuk anne ve babanın yanlış beslemesi yüzünden kilolu olur. Çocuklar çok fazla istediklerini yapamıyor. Aile de çocuğun önüne gereğinden büyük bir porsiyon koyup çocuğu tabağı bitirmeye zorluyor ve bu şekilde şişmanlık gelişiyor. Çocukluk döneminde şişman olanların üçte ikisi erişkin dönemde obeziteyle karşı karşıya kalıyor. Bu tür çocuklarda şeker ve kalp hastalığı olabilir. Erken yaşlarda kardiyak krizler gelişebilir. Bir çok organı etkilediği için beslenme çok mühim. Ailelerin çocukların önüne koyacağı porsiyon ölçülü olmalı. Mesela bir erişkin için dört köfte koyuyorsanız, çocuk için bir köfte koyulması gerekiyor. Çocuğun midesi bir erişkin kadar olamaz. Çocuk az ve sık beslenmeli, doyunca sofradan kalkmalı ve mutlaka ara öğünleri olmalı. Çocuk sıkıştırıldığı sürece sofraya oturmak istemeyecek. Aileler çocuklara yemek sofrasında kesinlikle dersleriyle ilgili kötü bir söz ya da yaptığı herhangi bir yanlışı söylememeli. Çocukla ilgili sorunlar sofradayken dile getirilse çocuk sofraya oturmak istemez. Sıkıntılı konuları tartışmanın yeri yemek sofrası olmamalı” dedi.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikolog Doktor Ersin Budak ise, “Biz aslında iletişim kavramıyla çok fazla vakit geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bu bir yanılgı. Burada şuna dikkat etmek gerekiyor; bir yetişkinin iletişim ve empati açısından gelişimi durmuşsa, çocuk açısından da durmuştur. Aslında aileler de çocukla beraber büyür ve öğrenir. Gözden kaçırılmaması gereken en mühim husus, sağlıklı bir iletişim ve gelişim için ailelerin sürekli kendilerini güncellemesi. Ailelerin uzmanlardan destek almaları lazım” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.