Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tıkalı şah damarı, hastayı uyutmadan açtılar

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen hastaya lokal anestezi yapıldı. 45 dakika süren operasyonda konuşarak damarları açılan hasta sağlığına kavuştu.Isparta’da...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen hastaya lokal anestezi yapıldı. 45 dakika süren operasyonda konuşarak damarları açılan hasta sağlığına kavuştu.
Isparta’da yaşayan 50 yaşındaki Ziya Şimşek, konuşma bozukluğu nedeniyle SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvurdu. Karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen Şimşek’e SDÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz ve ekibi tarafından lokal anestezi yapıldı. Şah damarı açılan hasta, sağlığına kavuştu.
Operasyonu gerçekleştiren SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, "Ani konuşma bozukluğu ve durgunluk hali ile hastaneye başvuran hastanın tetkikinde sol karotis arter tıkalıydı. Acil olarak ameliyata aldık. Genel anestezi yerine bölgesel anestezi yapıldı. Hastayla konuşarak ameliyatı gerçekleştirdik. Böylece beyinde bir sıkıntı olursa hemen fark etmek istedik. Damar içi, kireçle ve pıhtıyla tıkalıydı. 45 dakikalık bir operasyonla damarı açtık. Şimdi hastamız sağlığına kavuştu" dedi.
Mutlaka tedavi edilmeli
Karotis Arter Hastalığının orta ve ileri yaş kişilerde görülen bir hastalık olduğunu belirten Yavuz, "Baş dönmesi, ani görme bozukluğu, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi şikayetlere neden olmakla birlikte bazen kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük görülebilir. İleri evrelerinde ise daralmaya bağlı olarak damar içinde pıhtı oluşup felç (stroke) gelişebilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir. Muayene ile anlaşılabildiği gibi dopler ultrason veya anjiyografi ile tanı konulabilir. İlaç tedavisi balon-stent veya açık ameliyatla tedavi edilir" bilgisini verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.