Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tıkalı Burunla Yaşamayın

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salih Bakır, cerrahi olarak düzeltilebilen burun tıkanıklığı konusunda uyarılarda bulundu.Medical Park Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salih Bakır, burun...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tıkalı Burunla Yaşamayın
Medical Park Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salih Bakır, cerrahi olarak düzeltilebilen burun tıkanıklığı konusunda uyarılarda bulundu.
Medical Park Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salih Bakır, burun tıkanıklığının KBB polikliniğine başvuran hastalarda en sık duyulan şikayet olduğunu belirterek, tıkanıklığın cerrahi müdahale ile düzeltilebildiğini söyledi. Bakır, "Burun tıkanıklığı olan hastaların çoğu devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır. Bu durum sabahları ağız kuruluğu ve tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarına neden olur. Ayrıca horlama ve uyku bozuklukları, spor ve fiziksel aktivitelerde güçlük, akciğer ve kalp problemlerinde kötüleşme ve hatta burun tıkanıklığından dolayı kişinin psikolojisinin bozulduğunu ifade etmesi sıklıkla karşılaştığımız diğer şikayetlerdir. Uykuda nefes kesilmesi (apne) gibi ciddi problemi olan hastalarda eğer burunda sorun varsa burun tıkanıklığı giderilmelidir. Onun dışında burun tıkanıklığından rahatsız olan, burundan iyi nefes alamayan hastalarda sorunun kaynağı burnun kıkırdak ve kemik yapısı ise sorunun çözümü yine cerrahi düzeltmedir. Sinüzit ise yaşam kalitesini genellikle olumsuz etkileyen bir hastalık olup nadiren de olsa hayatı tehdit edecek veya onarılması sıkıntılı komplikasyonlara yol açabilir. Medikal tedavilerden fayda görmeyen hastalarda cerrahi planlanmalıdır’’ dedi.
TIKANIKLIĞIN NEDENLERİ
Bakır, burun tıkanıklığının en sık nedenlerinin burun kıkırdağında ve kemik yapısında eğrilme olduğunu söyleyerek, "burun tıkanıklığının en sık nedenlerinden biri septum (burun direği) dediğimiz burun kıkırdağında ve kemik yapısında eğrilme olmasıdır. Bir diğer sık neden de burun yan duvarında yer alan ve halk arasında burun eti diye bilinen yapıların aşırı büyüyüp burun tıkanıklığına yol açmasıdır. Buna konkahipertrofisi (burun eti irileşmesi) denmektedir. Burun etleri, her insanda bulunan ancak değişik nedenlerden dolayı hacimleri arttığında burun tıkanıklığı ve burundan nefes almada güçlüğe neden olabilen yapılardır. Bir başka cerrahi uyguladığımız burun tıkanıklığı nedeni sinüzittir. Sinüzit, burun içi ve çevresindeki hava boşluklarının (sinüslerin) iltihabıdır. Daha az rastladığımız tıkanıklık yapıcı iyi ve kötü huylu burun kaynaklı tümörlerde de cerrahi çoğunlukla gerekir" şeklinde konuştu.
UYGULANAN CERRAHİ YÖNTEMLER
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salih Bakır, "Septoplasti, burun tıkanıklığına yol açan septumun eğri kısımlarının cerrahi olarak çıkarılması, düzeltilmesi ve her iki burun pasajının açık olmasının sağlanması işlemidir. Hacmi artmış ve ilaç tedavisi ile küçülmeyen konkalar için farklı tekniklerde kullanılmakla birlikte, radyofrekans cihazı ile küçültme işlemi (halk arasında lazerle burun eti küçültülmesi denilen işlem) kolay uygulanabilirliği, tampon gerektirmemesi gibi üstünlükleri olan oldukça modern bir yöntemdir. Sinüzit hastalığı eğer ilaç tedavilerine dirençli hale gelmişse, yani kronikleşmişse (müzmin sinüzit) veya sinüzit komplikasyon neden olmuşsa, kronik iltihap dışında sinüzite yol açan başka nedenler (polip gibi kitleler, mantar) saptanmışsa Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC) denilen ameliyatın yapılması gerekir" ifadelerini kullandı.
AMELİYAT SÜRECİ
Bakır, ameliyat süreci ile ilgili bilgiler vererek, "Genel yada lokal anestezi altında yapılabilir. Burun eti küçültülmesi, uygulanması kolay ve hasta açısından oldukça konforlu bir yöntemdir. Hastanede yatmayı gerektirmez. Ameliyat süresi ortalama 10 dakikadır. İşlemden 10-15 dakika sonra hasta taburcu edilir. Septoplasti ve ESC ameliyatı hastalığın özelliklerine göre 30-120 dakika sürebilir. Cerrahi sonrası hastanın birkaç saat yada 1 gün hastanede kalması yeterli olacaktır. Ameliyat sonrası ağrılar genellikle ağrı kesicilerle kontrol edilir. Hasta tamponsuz olarak da taburcu edilebilir yada kanama kontrolü için gerektiğinde farklı tampon türleri kullanılmaktadır. Yüzde morluk ve şişlik görülmez. Normal yaşantıya ve işe oldukça çabuk dönülmektedir’’ dedi.
ÇOCUKLARDAKİ BURUN TIKANIKLIĞI
Bakır, çocuklardaki burun tıkanıklığının sebeplerinin ise daha başka olduğunu kaydetti. Bakır, "En sık rastlanılan nedeni halk arasında “geniz eti” denilen adenoidhipertrofisidir. Geniz etinin aşırı büyüyüp arka burun boşluğunu kapatması burun tıkanıklığına yol açar ve bu durum ameliyatla tedaviyi gerektirir. Sinüzit çocuklarda da rastlanabilir. Biraz uzun ve sabırlı bir ilaç tedavisi sonrasında başarısız kalınırsa cerrahi planlanmalıdır. Yeni doğanda rastlanılan burun tıkanıklığı yapıcı birtakım konjenital (gelişimsel) anomalilerin de çoğunlukla tedavisi cerrahidir. Çocuklarda burun içerisine sokulmuş yabancı cisimler ve iyi veya kötü huylu tümörlerde burun tıkanıklığı nedeni olabilir. Bunlarda da çoğunlukla tedavi yine cerrahi uygulamalardır’’ diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.