Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Terörizmin insanlarda bıraktığı 11 etki

Psikiyatrist/psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, Terörizmin İnsanlarda Bıraktığı 11 Etkiyi Anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2016 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2016 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Terörizmin insanlarda bıraktığı 11 etki
Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, terörizmin insanlarda bıraktığı 11 etkiyi anlattı.
Terörün Latince kökenli Fransızca bir sözcük olduğunu ve ’korkudan titreme’ anlamına geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Üney, "İlk olarak Fransız ihtilalinde kullanılmıştır. Genel olarak terör; toplum içinde endişe, korku, huzursuzluk, güvensizlik ve karmaşaya neden olan fiziksel ve psikolojik şiddet barındıran her türlü eylemdir. Bugün terörizmle baş etmede tüm dünya ülkeleri sorun yaşamaktadır. Hem terör eylemlerini engelleme, hem de sonuçlarıyla baş etme; her devletin zorlandığı bir konudur" diye konuştu.
Son 5 ayda ülkede özellikle büyük şehirlerde, herkesin yaşadığı alanlara yönelik terörist eylemler yapıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "Esasen bu terörist faaliyetlerin ana amacı; bireylerin, hatta toplumun psikolojisini etkileme olduğu bilinen bir konudur. Terörist eylemin hedefleri; bireyin ve toplumun davranışlarını değiştirmek, korku ve dehşet oluşturmak, teröre karşı toplumsal direnci kırmak, ülke ekonomisine zarar vermek sayılabilir" diye konuştu.
"Kişiler bu eylemler sonrası aşırı tedbirli olabilmektedirler"
Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, terörist eylemlerin kişilerde oluşturduğu durumları şöyle sıraladı:
"İşe gitmeme; Birçok kişi terör eyleminden sonra gerek korku, gerekse güvenlikle ilgili belirsizlik nedeniyle işe gitmekten bir süre için uzak durabilmektedir.
Okula gitmeme/göndermeme; Hem öğrenciler, hem de aileleri terör eylemlerinin okulları da etkileyebileceğini düşünmektedirler. Bu nedenle korku ve kaygı okula gitmeyi etkileyebilir.
Toplu alanlarda bulunmaktan kaçınma; Alışveriş ya da buluşmalar için tercih edilen mekanlar genellikle kalabalık alanlardır. Terörist eylemlerle, kalabalık alanların ilişkisi nedeniyle birçok kişi alışveriş merkezleri ve şehrin kalabalık mekanlarından uzak durabilmektedir.
Aşırı tedbirli olma; kişiler bu eylemler sonrası, aşırı tedbirli olabilmektedirler. Çocuklarının dışarı çıkmalarını kısıtlayabilmekte, arkadaşlarıyla, akrabalarıyla görüşmekten kaçınabilmektedirler.
Kuşkuculuk; Bu olup biten olaylar nedeniyle kişiler birbirlerine kuşkuyla bakabilmektedirler. Daha önce otobüs durağında dikkatimizi çekmeyen, farklı giyinmiş ya da farklı davranan kişilerden kaçınmaktadırlar. Sürekli etrafı bir dedektör gibi tarama eğilimi olabilir. Bunun dışında trafikte farklı plakalı bir araç bile kişileri korkutabilmektedirler.
Huzursuzluk ve gerginlik; Kişiler bu dönemlerde kendilerini gergin, umutsuz ve huzursuz hissedebilirler. Ayrıca bu dönemlerde uykusuzluk gibi sorunlar daha sık yaşanabilmektedir.
Kötü bir şey olacak hissi; Birçok kişi, bu olaylar nedeniyle sürekli kendilerinde durup dururken ortaya çıkan, ’kötü bir şey olacak duygusu’ hissedebilir. Bu esasen aşırı kaygının bir sonucudur.
Haberlere aşırı yoğunlaşma; Olaylar sonrası hemen herkes haberlere yoğunlaşır. Hatta başka kişilerin haberlerde duyduklarını, konuşurken duyduklarında, kulak kabartması, konuşulanları yanlış anlaması mümkündür. Bu durum kişinin aşırı alarm halinde olmasından kaynaklanmaktadır.
Fısıltılar ve sosyal medya; Terörist eylemler insanları hassaslaştırır. Bir bilginin kaynağının doğru olup olmadığına bakmaksızın, onu gerçek olarak algılar. Bazıları iyi niyetli, bazıları kötü niyetli bu fısıltılar ve sosyal medya paylaşımları, kişilerde korku ve panik duygularını artırmaktadır.
Seyahat zorlukları; Bu dönemde birçok kişi ya tehlikeli bölgeden uzak yerlere gidip bir dönem orada yaşamayı tercih edebileceği gibi bir kısmı da evinden hiç çıkmamayı tercih edebilir.
Daha önce psikolojik tedavi görenler; Psikolojik tedavi gören kişiler için bu dönem stresin artışıyla birlikte tedavide gerileme, sorunlarda artış olabilir"
"Dünyaya, ülkemize ve geleceğe karşı karamsar olmamıza neden olabilir"
"Geçirdiğimiz dönem hepimizin açısından en temel parçası olan temel güven duygusunu zedelemiş olabilir." diyen Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney "Dünyaya, ülkemize ve geleceğe karşı karamsar olmamıza neden olabilir. Verdiğimiz tepkilerin nedeni olayların çok taze olması ve hala etkisinin devam etmesi ile ilişkilidir. Yani, bu stresli olaylara verdiğimiz ilk tepkidir. Yoğun duygusal tepkiler, endişe ve korku tepkileri vermemiz; bu durumun doğasında vardır. Şunu unutmamak gerekir: Terörizmin ilk ilkesi kaosun, korkunun ve dehşet duygusunun oluşmasını ve bunun sonucu olarak davranış değişikliklerinin gelişmesini sağlamaktır. Yapılacak uygulamalar bireyin bu durumla baş etmesini, toplumun ortak tepkileriyle birleştirerek artırmak yönünde olmalıdır" ifadelerini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.