Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Televizyon izlemek, çocuklarda olumsuz etki yapıyor

Özellikle Son Günlerde Daha Fazla Olan Olumsuz Ve Şiddet İçerikli Görüntü Oluşturan Televizyon Ekranlarından Çocuklarimizin Uzak Durması Gerektiğine Dikkat Çeken Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Yaman, Bu Durumun Çocuklarda Olumsuz Etki Yaptığını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2016 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2016 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Televizyon izlemek, çocuklarda olumsuz etki yapıyor
Özellikle son günlerde daha fazla olan olumsuz ve şiddet içerikli görüntü oluşturan televizyon ekranlarından çocuklarımızın uzak durması gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Yaman, bu durumun çocuklarda olumsuz etki yaptığını söyledi.
Elazığ Özel Doğu Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Yaman aileleri, çocuklarının televizyon izlemesi konusunda uyardı. Çocukların büyük çoğunluğunun uyanık olduğu dönemlerinin önemli kısmını televizyon karşısında geçirdiğini aktaran Dr. Melih Yaman, “Bu durum onların ruhsal ve zihinsel gelişimlerinde bozukluklara neden olabiliyor. Her ne kadar belgesel ve eğitici programların çocuklar üzerinde olumlu etkileri görülse de genel anlamda televizyon izleyen çocuklarda olumsuz davranışlar daha fazla görülmektedir” dedi.
“Dil gelişimi üzerinde olumsuz etkisi var”
Küçük çocukların uzun süre televizyon karşısında kalmalarının özellikle de reklam ve müzik kliplerini sürekli izlemelerinin, çocuklarda otizm benzeri ağır gelişimsel geriliğe neden olabildiğini de ifade eden Dr. Yaman, “Uzun süre televizyon izleyen 2 yaşın altındaki çocukların dil gelişimi, sesli ve sessiz iletişimi, gülümseme gibi sosyal iletişimleri ile göz teması ve öğrenme kapasitelerinin yaşıtlarına göre daha geri oluyor. Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır” diye konuştu.
“Cinsel ve şiddet içerikli görüntülere dikkat”
Çocukların izledikleri yetişkin cinsel davranışları huzursuzluk duymalarına ve utanmalarına yol açtığını kaydeden Yaman, “Çocuklar için bu davranışları sergileyenler maalesef rol model olabilmektedir. Bunun sonuncunda da bu tür programlar çocukların cinsellikle ilgili uygun olmayan tutumlar geliştirmelerine yol açabilir. 5-7 yaş üstü çocuklarda özellikle son günlerde çok da şiddet içerikli görüntüler, korku, kaygı, gerilim oluşturabilir. Bu tarz program ve görüntüleri anlamlandırmada zorlanan çocuk dış dünyayı korkutucu ve karamsar olarak algılayabilir. Bu durum ilerde düşünmeyi, hayal gücünü ve problem çözme becerilerini olumsuz etkileyebilir” ifadelerinde bulundu.
Ailelere içeriğini kontrol altına almak şartıyla 3 yaşından büyük çocuklara günde yarım saat televizyon izleyebileceği, tablet veya telefonla oynayabileceği önerisinde bulunduklarını anlatan Dr. Yaman, televizyon izlemeyi azaltmak için çocukların odasına televizyon konulmaması, birlikte ya da yaşıtlarıyla yapılabilecek etkinlikler sunulması gerektiğini vurguladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.