Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tadd, Ugandalı Hastalara Umut Oldu

Tüm Afrika’nın Dostları Derneği (TADD), Uganda’da 5 bin kişiye sağlık taraması yaparken, 150 kişiyi de ameliyat ederek yeniden hayata döndürdü.Yaklaşık 15 ay önce bir grup doktor, akademisyen ve gönüllü Afrika dostları tarafından kurulan...

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2016 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2016 09:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüm Afrika’nın Dostları Derneği (TADD), Uganda’da 5 bin kişiye sağlık taraması yaparken, 150 kişiyi de ameliyat ederek yeniden hayata döndürdü.
Yaklaşık 15 ay önce bir grup doktor, akademisyen ve gönüllü Afrika dostları tarafından kurulan Tüm Afrika’nın Dostları Derneği (TADD), Afrika’da kısa sürede gönülleri fethetti. Kurulduğu dünden bu yana birçok Afrika ülkesine seyahatler düzenleyen ve burada vatandaşların sağlıkları ile yakından ilgilenen TADD yöneticileri, son olarak Uganda’da 500 bin kişiyi sağlık taramasından geçirdi. Günlerce Uganda’da hem sağlık taraması yapan, hem de başarılı ameliyatlara imza atarak birçok vatandaşı hayata geri kazandıran TADD yöneticileri, Uganda’daki doktorları da eğitmeyi ihmal etmedi.
Derneği 15 ay önce kurduklarını belirten TADD Başkanı Dr. Bilgehan Gültekin, “Derneğimiz, Afrika ülkeleri ile eğitim ve sağlık alanlarında en üst düzeyde iş birliğini hedefleyen ve yardımlarda bulunmayı hedefleyen bir dernektir. Uganda’ya yaptığımız 4’üncü seyahatimiz. 21 kişilik bir ekiple gittik. Orada 8 gün boyunca sağlık hizmeti sunduk. Bu süre içinde 5 bin dolayında hastayı muayene ettik. 150 tane büyük ameliyat yaptık. 4 bin kişiye de poliklinik hizmeti verdik” dedi.
Afrika’da çok büyük ve ilerleyen dönemlerde sorun teşkil edebilecek çok büyük ameliyatlar yapmamaya özen gösterdiklerini belirten dernek üyelerinden Dr. Serhat Onur ise, “Ameliyat yaparken arkamızda gönül rahatlığı ile bırakabileceğimiz hastaları tercih ediyoruz. Onlarla iletişimi kesmiyoruz. Sağlıkları ile sürekli bilgi alıyoruz. Orada birçok hemşire ve doktor arkadaşa sağlık eğitimi verdik. Ameliyatlara birlikte girdik. Sünnet öğrettik. Klasik bir tabir ama orada doktorlara balık tutmayı öğretmeye çalıştık” diye konuştu.
TADD üyesi olan ve aynı zamanda Uganda’ya giden heyetin içinde yer alan Bayrampaşa Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. İbrahim Ulusoy, “Afrika toprakları ecdat yadigarı topraklar. Yegane amacımız ay yıldızlı bayrağımızı Afrika semalarında dalgalandırmaktır. Ecdat yadigarı o topraklarda yaşayan, kendileri kara gönülleri ak olan insanlara hizmet getirmek için bu ziyaretleri yapıyoruz. Zaten derneğimizin kuruluş amacı ve sloganı da budur. Orada 10 yıldır karnında büyük bir fıtığı olan İdris adında Müslüman bir kardeşimizi ameliyat ederek kurtulmasına vesile olduk. Çok güzel bir gezi ve organizasyon oldu. Oradaki insanlar hala bize mesaj atıp dua ediyor. Yaklaşık 5 bine yakın insana dokunup muayene ettik. Çok güzel ameliyatlar yaptık” dedi.
Afrika topraklarına sağlık hizmeti götürmeye devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Ulusoy, “Kasın ayında Çad’a gitmeyi düşünüyoruz. Hizmetlerimiz daha da büyüyecek. Daha güzel adımlar atacağız. İnsan yaptıkça daha fazlasını istiyor. Afrika efsunlu bir kıta gittikçe çağırıyor. Biz de bu ülkenin evlatları olarak gideceğiz ve çok güzel hizmetler yapacağız” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.