Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soğuklar şeker hastalarını tehdit ediyor

Özel Esentepe Hastanesi DÂhiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Doğan Çimen, Bilhassa Şeker Hastalarının Bu Dönemde Beslenme Düzeni, Spor, Vücut Bakımı Gibi Birçok Konuda Sağlıklarına Çok Daha Özen Göstermesi Gerektiğini Vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2016 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2016 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Soğuklar şeker hastalarını tehdit ediyor
Soğuk havaların şeker hastaları için riskli olduğu bildirildi.
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, nezle, grip, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, bademcik iltihabı, faranjit astım, bronşit, zatürree orta kulak iltihabı gibi hastalıklarda artış yaşandığına dikkat çeken Özel Esentepe Hastanesi Dâhiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Doğan Çimen, bilhassa şeker hastalarının bu dönemde beslenme düzeni, spor, vücut bakımı gibi birçok konuda sağlıklarına çok daha özen göstermesi gerektiğini vurguladı.
Kış mevsiminde hava sıcaklığında yaşanan düşüş, günlerin kısalması ve hareketsizlik sebebiyle vücudun kalori harcaması ve buna bağlı metabolizma hızında azalma olduğunu anlatan Dr. Doğan Çimen, “Daha hareketli bir yaşamın görüldüğü yaz aylarında, kan şekerini normalleştirmek adına gerçekleştirilen diyet ve kullanılan ilaçlar, kış mevsiminde aynı düzeyde olumlu etki göstermeyebilir. Kış aylarında vücudumuz ısısını koruyabilmek için metabolizmayı yavaşlatır. Bu da kan şekeri ayarının bozulmasını beraberinde getirir. Diyabet hastaları soğuk havalarda kan şekerini sık sık kontrol etmeli, diyet ve tedavide oluşabilecek olası değişiklikleri de mutlaka doktoruna danışarak hareket etmelidir” dedi.
Şeker hastalarına yönelik, bu dönemlerde uzun süreli aç kalmamaları tavsiyesinde bulunan Dr. Doğan Çimen, “Şeker hastaları gün içerisinde azar azar ve sık sık yiyerek vücut dengelerini korumalıdır. İnsülin ve şeker düşürücü ilaç kullanan hastaların da bu ilaçların etkilerinin en yüksek olduğu dönemlerde ara öğünlerini asla atlamamaları gerekiyor. Kışın azalan hareket ve buna bağlı olarak öğün saatlerinin aksatılması, hastalarda şeker düşüklüğüne sebep olabilir. Bu diyabet hastaları açısından tehlikeli olabilir. Diyabet hastaları ara öğünlerini atlamamak için yanlarında kesinlikle yiyecek taşımalıdır. Uyku düzeni ve süresine de dikkat etmek gerekiyor. Alkol kan şekerini olumsuz etkilediği için alkolsüz ve şekersiz sıvı gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Soğuk havadan ötürü evde geçirilen zamanın uzaması da beslenme alışkanlıklarında değişikliğe sebep olduğundan, kışın diyabet hastaları genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenip portakal, mandalina gibi turunçgilleri sıkça tüketmektedir. Uzun kış akşamlarında vitamin ve enerji deposu olan turunçgillerin çok fazla yenilmesi de vücudun şeker dengesini bozabilir” açıklamalarında bulundu.
(MŞ)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.