Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şırnak’ta İlk Defa ’Varikosel’ Ameliyatı Yapıldı

Şırnak’ın Cizre ilçesi, son günlerde sağlık alanında yaşanan yeniliklerle adından söz ettiriyor. Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi’nde ilk defa kapalı mikro cerrahi tekniği ve ameliyat mikroskobu kullanılarak ’Varikosel’ ameliyatı...

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şırnak’ın Cizre ilçesi, son günlerde sağlık alanında yaşanan yeniliklerle adından söz ettiriyor. Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi’nde ilk defa kapalı mikro cerrahi tekniği ve ameliyat mikroskobu kullanılarak ’Varikosel’ ameliyatı yapıldı.
Terör ve toplumsal olaylarla gündemden düşmeyen Şırnak’ın Cizre ilçesi, son günlerde sağlık alanında yaşanan yeniliklerle adından söz ettirmeye başladı. Sınırın sıfır noktasında sınırsız bir hizmet veren Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi, yaptığı başarılı ameliyat ve yeniliklerle de bölgede en modern hastaneler arasında yer alıyor. 2006 yılında bölgedeki en modern hastane olarak hizmete açılan hastanede sayısız ameliyat ve tedaviler yapılıyor. 54 uzman doktorun görev yaptığı hastanede yaklaşık bir yıldan bu yana doktorların özverisi ile büyük başarı ve ilerleme sağlandı. Suriye sınırına sıfır noktada 34 bin 800 metrekare alan üzerine kurulan ve bir helikopter pistinin bulunduğu hastanede özellikle üroloji alanında büyük bir devrim yaşanıyor. Günde ortalama 120 hastanın muayene edildiği üroloji polikliniğinde haftada 20-30 arası ameliyat yapılıyor.
’’NÜKS RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR’’
Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Başıbüyük’ün göreve başlamasıyla birlikte ilk defa bazı ürolojik ameliyatlar da yapılmaya başlandı. Cizre’de ilk defa kapalı böbrek taşı ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştiren Başıbüyük, Şırnak bölgesinde de ilk defa mikro cerrahi tekniği ve ameliyat mikroskobu kullanılarak varikosel ameliyatını gerçekleştirdi. Şırnak bölgesinde ilk defa yapılan varikosel ameliyatı ile ilgili bir açıklama yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Başıbüyük, ”Varikosel hastalığı yumurtalıklardan kirli kanı toplayıp tekrar kalbe dönüşünü sağlayan damarların genişlemesidir. Bu genişlemeyle beraber yumurtalığın olması gereken sıcaklık daha da artıyor ve buna bağlı olarak spermin kalitesi, sayısı, hareketi bozuluyor. Biz bu bozulmayı düzeltebilmek için verisokosemi dediğimiz varikosel hastalarına uyguladığımız bir ameliyat yapıyoruz. Hastalar bu ameliyatlardan ciddi anlamda çok fayda görüyor. Varisokosektomi Türkiye’nin her yerinde yapılan ve kısırlığın erkeklerde düzeltilebilir en önemli nedenidir. Bizim burada yaptığımız farklı şey ise mikroskop altında varisokosektomi yapmaktır. Mikroskop altında yapılan ameliyatlarda nüks ihtimali çok düşük oluyor. Normal mikroskop kullanılmayan ameliyatlarda hastalar 3-4 yıl sonra nüks varikosel ile bize gelebilirken, mikroskop altında yapılan ameliyatlardan sonra bu nüks ihtimali oldukça düşüyor" dedi.
Cizre’de hastalara ilk defa bu tekniği uyguladıklarını ve çok başarılı geçtiğini belirten Başıbüyük, "Bundan sonra da bunun sonuçlarını bekleyeceğiz. İşte sperm parimetrelerindeki düzelmeleri bekleyeceğiz ve Allah’ın izni ile de güzel sonuçlar alacağız. Hastalarda çok büyük keseler yapmadığımız için aşağı yukarı 2 ile 2.5 santimetrelik kese açıyoruz. Bu yüzdende hastalar ertesi gün normal rutin yaşamlarına dönebiliyor" diye konuştu.
’’CİZRE STANDARTLARINI ÜZERİNDE BİR AMELİYAT’’
Ameliyatının beklenenden daha kolay geçtiğini belirten M.G. ise bu ameliyatın Cizre’de yapılmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. M.G., "Benim gibi hastaların artık çevre illerdeki hastanelere gidip, orada mağdur olmalarının önüne geçilmiştir. Bu ameliyatın Cizre standartlarının üstünde olduğunu düşünüyorum. Ameliyatın burada yapılması çok güzel bir şey. Gönül ister ki bir çok tıbbi çalışma daha Cizre’de yapılsın. Bu ameliyat özel bir hastanede bin 500 TL’ye mal oluyor. Ama Cizre’de yapılması hem maddi açıdan hem de ailemize yakın bir yerde yapılmasından dolayı çok sevindirici bir olaydır. Mesela bu ameliyat için uzak bir yere gitseydik hem para ödeyecektik, hem ailemizden uzak olacaktık bu da psikolojik olarak hastaları etkiler. Onun için bu ameliyatın burada yapılması bizim için çok önemlidir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.