Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sınavlarda Başarının Sırrı Doğru Beslenmede

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin yalnızca sınav günü değil, öncesinde de yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğini bildirdi.Diyetisyen Çisem Gündüz,...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin yalnızca sınav günü değil, öncesinde de yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğini bildirdi.
Diyetisyen Çisem Gündüz, kahvaltının sadece sınav sürecinde değil hayatın her döneminde en önemli öğün olma özelliğini taşıdığını belirterek, bu sebeple kahvaltının asla geçiştirilmemesi veya atlanmaması gerektiğini söyledi. Gündüz, “Her yeni güne kahvaltı yaparak zinde başlanması büyük önem taşıyor. Özellikle proteinli ve bol vitaminli bir kahvaltı tüm günün enerjik geçmesini sağlıyor. Gece boyunca aç kalan metabolizma için gereken enerjinin kahvaltı ile alınması tavsiye ediliyor” dedi.
Kahvaltıda alınan enerjinin tüm gün derslere odaklanmaya yardımcı olacağını söyleyen Gündüz, aynı zamanda kan şekeri seviyesi de düzenlendiği için günün ilerleyen saatlerinde aşırı yeme isteği oluşmasını önlediğini ifade etti.
"ARA ÖĞÜNLERDE ABUR CUBURDAN UZAK DURUN"
Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın her gün kahvaltıda tüketilmesinin önem taşıdığını kaydeden Gündüz, bunun yanı sıra Omega-3 içeriğinden dolayı beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlayan cevizin de her gün kahvaltıda 2 adet tüketilmesini önerdi. Ara öğünlerde cips, çikolata gibi abur cubur tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Gündüz, şu önerilerde bulundu:
“Ara öğün tüketilmesinde, kan şekeri seviyesini dengede tutup, bir sonraki öğünde sofraya çok aç oturmayı önlemek ve dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcı olmak amaçlanıyor. Abur cubur, cips, çikolata, bisküvi gibi yiyecekler kan şekerinin hızlı yükselmesine ve aniden düşmesine sebep olduğu için acıkma daha hızlı gerçekleşiyor. Bu sebeple taze veya kuru meyve, kuruyemiş, süt gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmek önem taşıyor.”
"STRESİN EN GÜÇLÜ DÜŞMANI EGZERSİZ"
Sınavlara hazırlık aşamasında öğrencilerin adeta bir yarış havasına girdiğini belirten Gündüz, ders çalışma gerekliliği sosyal yaşantıları da en aza indirdiğinden artan stresin öğrencileri daha gergin ve huzursuz hale getirdiğini söyledi. Diyetisyen Gündüz, günde 30 dakika tempolu yürüyüş, koşu, bisiklet gibi yapılacak düzenli egzersizlerin sınavlara hazırlanan öğrencilerde hem stresi azalttığını hem de egzersiz sonrası salgılanan birtakım maddeler ile öğrenmenin kolaylaşmasına katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Günde 2,5 litre su içmenin hem başarıyı hem de konsantrasyonu arttırdığını belirten Çisem Gündüz, test çözme sürecinde tüketilebilecek sağlıklı atıştırmalıklar için de bir avuç leblebi ve 8 badem, 3 kuru kayısı ve 2 tam ceviz, 1/2 muz ve 10 fındık, 1 bardak tarçınlı süt, meyveli yoğurt tavsiye etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.