Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigara Yaşı Türkiye’de 10’a Kadar Düştü

İzmir Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Uğur Yılmaz, kansere yakalanmamak için hem vatandaşların sağlığını hem de doğayı korumak gerektiğine dikkat çekti. Yılmaz, gençlerin erken yaşlarda sigaraya başladığını...

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2016 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2016 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Uğur Yılmaz, kansere yakalanmamak için hem vatandaşların sağlığını hem de doğayı korumak gerektiğine dikkat çekti. Yılmaz, gençlerin erken yaşlarda sigaraya başladığını belirterek, “Gençleri sigaradan uzak tutmak toplumsal bir görevdir” dedi.
Kanser son yıllarda Türkiye’de gittikçe arterken, uzmanlardan önemli bir uyarı geldi. İzmir Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Uğur Yılmaz, Türkiye’de sigaraya başlama yaşının 10’a kadar düştüğüne dikkat çekti. Yılmaz, "Tüm sorumluluğu bireylerin sırtına yüklemek haksızlık olur. Savunmasız, yaşama yeni atılan gençlerin sigara içmeye özendirilmesinin engellenmesi bir toplumsal görevdir. Türkiye’de artık sigaraya başlama yaşı 10’lara düştü ve son 5 yılda 7 milyon genç sigaraya başladı. Zararlı alışkanlıkların önlenmesi amacıyla radikal tedbirler almalıyız. Sağlığımızın yanı sıra doğayı da koruyarak kansere yakalanma riskini azaltabiliriz. Kesilen her bir ağaç, havaya salınan dumanlar, doğaya uygunsuz şekilde atılan her bir kimyasal atık kansere yakalanma ihtimalini önemli ölçüde arttırmakta ve bizleri kansere yaklaştırmaktadır. Toplumsal duyarlılıkta küçük bir artış bile her yıl milyonlarla ifade edilebilecek hayat kurtarabilir” dedi.
Prof. Dr. Uğur Yılmaz, "Gelişmiş ülkelerin sağlık istatistiklerine göz attığımızda yaklaşık her iki erkek ve her üç kadından da birinin yaşamı boyunca kansere yakalandığı görülüyor. Ülkemizde de buna yakın oranlar bulunmaktadır. Sigara kullanımı tek başına kanser gelişimine neden olan etkendir. Sadece akciğer değil, mesane, gırtlak gibi kanserlerin gelişimine de neden olur. Kanser sıklığındaki artışın önemli bir bölümünün doğaya verdiğimiz zararları, çevre kirliliğinin bir sonucu olduğunu bilimsel veriler ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Kanserin önleyici kanıta dayalı stratejiler, erken teşhis ve kanserli hastaların tedavisiyle azaltılabileceği veya kontrol altına alınabileceğini anlatan Prof. Dr. Uğur Yılmaz, şöyle devam etti:
"Kanser için tanımlanan en önemli risk faktörü bireyin yaşıdır. Yani yaş ilerledikçe kansere yakalanma riski de artıyor. Dolayısıyla kanser sıklığındaki artışın en önemli nedenlerinden birisi ortalama insan hayatının uzamasına bağlanabilir. Kanser hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonrası, tümörler ve doku hasarlarının meydana geldiği bir hastalık tipidir. Kanserde bu kontrolsüz çoğalmaya neden olan hücre dönüşümünü, mutasyon denilen genetik değişikliklere yol açan fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler yol açar."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.