Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigara Ve Alkol Kanser Riskini Artırıyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Arpacı, sigaranın savaşılması gereken kanser nedenlerinin başında geldiğini söyledi.Kanserin normal hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve...

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Arpacı, sigaranın savaşılması gereken kanser nedenlerinin başında geldiğini söyledi.
Kanserin normal hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve büyümesi ile oluştuğuna dikkat çeken Erkan Arpacı, “Kanser hücreleri normal hücrenin aksine başka hücrelerle temas ettiklerinde dahi büyümeye ve çoğalmaya devam ederek kendi damar ağını oluşturur, diğer hücrelerin aleyhine beslenmeye devam ederler. Zaman içinde bulundukları dokulardan farklı dokulara lenf ve kan yolu ile ulaşırlar. Ulaştıkları yerde büyümeye ve çoğalmaya devam ederek kitle etkisi oluştururlar” diye konuştu.
KORUNMA VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kanserin yüzde 5 ila 15 oranında kalıtsal genetik özellikler nedeniyle oluştuğunun altını çizen Erkan Arpacı, “Kanser yüzde 5-15 oranında kalıtsal genetik özellikler nedeniyle oluşabilirken çevresel faktörler ve kişinin yaşam koşulları da kanser oluşumunda etken olur. Günümüzde en çok sorulan soruların başında ’kanserden korunmak ve tedavi olmak mümkün müdür?’ gelmektedir. Bu konuda toplum olarak, birey olarak ve sağlık çalışanı olarak herkesin yapabileceği şeyler vardır” dedi.
“SİGARA VE ALKOL KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR”
Sigaranın; savaşılması gereken kanser nedenlerinin başında geldiğini söyleyen Erkan Arpacı, “Sigara, savaşılması gereken kanser nedenlerinin başında gelmektedir. Özellikle sigara ile beraber alkol kullanmak bu kanserlerin riskini daha fazla artırmaktadır. Güneş ışığına yani ultraviyole B ışınlarına uzun süre maruz kalmak da deri kanserine yol açabilmektedir. Güvenli bir cinsel yaşam ve aşılanma gibi korunma yöntemleri ile HPV, HBV ve HİV gibi kronik enfeksiyonlardan ve neden oldukları kanserlerden korunulabilir. Sağlıklı beslenmek kanserden korunmada en önemli noktalardan birisidir. Kanser riskini artıran gıdalardan uzak durmak önemlidir. Besinlerin saklama koşullarına da gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir. Düzenli olarak günlük en az 30 dakika egzersiz yapmak kanser riskini azaltır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.