Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigara İle Kanser Riski 6 Kat Artıyor

En sık görülen kanser türlerinde 4. sırada yer alan mide kanserine, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişinin yakalandığı bildirildi.Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, özellikle yaşlılarda ve erkeklerde...

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
En sık görülen kanser türlerinde 4. sırada yer alan mide kanserine, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişinin yakalandığı bildirildi.
Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, özellikle yaşlılarda ve erkeklerde görülme sıklığının daha fazla olan mide kanserine yol açan nedenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Mide kanserinin dünyada en çok Japonya, Çin, Kuzey Avrupa ülkeleri, Kolombiya ve Kosta Rika’da görüldüğünü, Türkiye’de ise Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülme sıklığının diğer bölgelerden daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Seyrek, mide kanserinin görülmesinde beslenme alışkanlıkları ve besinlerin saklanma koşullarının önemli yer tuttuğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Seyrek, “Çok tuzlu besinleri, mayalanmış, tuzlanmış turşu ve şalgam gibi gıdaları aşırı tüketmek, içinde koruyucu maddeler ihtiva eden salam, sosis gibi gıdalar Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1. derecede kansere sebep olan maddeler sınıfında bulunuyor. Nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddelere dönüşebiliyor. Bunların yanı sıra, çiğ et, mangalda yanmış, dumanlanmış veya tuzlanmış et de yine yüksek riskli gıdalar arasında yer alıyor” diye konuştu.
SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN
Sigara kullanımının mide kanseri riskini 6 kat artırdığını belirten Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, “Sigaranın alkol ile birlikte tüketilmesi bu riski daha da artırıyor. Midede gastrit veya ülsere neden olan helikobakter pilori bakterisi kansere neden olabiliyor. Bunu ortadan kaldırmak ise riski belirgin olarak azaltıyor. Bunların dışında, taze meyve ve sebze tüketiminin az olması da başka bir risk faktörü olarak biliniyor” dedi.
ERKEN EVREDE BELİRTİ VERMİYOR
Daha önce mide ameliyatı geçirenlerde ve birinci derece yakınlarında mide kanseri öyküsü olanlarda riskin normalden yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Seyrek, şunları kaydetti:
“Erken evre mide kanserinde pek belirti olmuyor ve genellikle başka bir sebeple teşhis ediliyor. Elle yapılan muayenede mide bölgesinde kitle veya dolgunluk en klasik belirtiler arasında yer alıyor, hastalığın evresine göre değişiklik gösterebiliyor.”
ŞÜPHE VARSA HEMEN ENDOSKOPİ YAPILMALI
Mide kanseri vakalarında kesin teşhisin endoskopi ve doku tanısıyla konulduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, tedavi şeklinin diğer ilave tetkiklere göre hekimler tarafından belirlendiğini söyledi. En önemli teşhis metodunun endoskopi olduğunu belirten Prof. Dr. Seyrek, teşhis ve tedavi sürecini şöyle anlatıyor:
“En ufak bir şüphede bile hastaya hemen endoskopi yapılması gerekiyor. Mide kanseri çok erken teşhis edildiğinde uzun ve geniş çaplı bir tedaviye gerek kalmayabiliyor. Gecikilmiş evrede ameliyatla midenin çıkarılması, kemoterapi, radyoterapi veya ikisinin birlikte uygulanması gibi tedavi seçenekleri bulunuyor.”
UZUN SÜREN ŞİKAYETLER İÇİN HEKİME DANIŞILMALI
Mide kanserinden korunmanın ilk şartının sigara ve alkolden uzak durulması olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, “Bunların yanı sıra sağlıklı beslenmeye dikkat edilerek yeterli miktarda sebze-meyve tüketimine önem verilmesi, zararlı gıdalarla beslenilmemesi gerekiyor. Düzenli egzersiz yapmak, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek-içeceklerden uzak durmak, mide kanseri riskini önemli ölçüde azaltan etkenler olarak sıralanıyor” dedi.
Prof. Dr. Seyrek, kişinin alışık olmadığı, mideyle ilgili uzun süren şikayetleri olduğunda en kısa sürede bir uzman doktora başvurarak endoskopi yaptırmasının hayati önem taşıdığını vurguluyor.
Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, mide kanserine işaret eden belirtileri şöyle sıralıyor:
"Karın ağrıları, erken tokluk hissi, şişkinlik, bulantı, kusma, kilo kaybı, kansızlık, normalden çabuk yorulma."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.