Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sezaryan Doğumun Olumsuzlukları

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.dr. Aslı Alay, Son Yıllarda Tüm Dünyada Sezaryan Doğum Oranının Arttığını Belirterek, “ancak Sezaryan Doğumun Hem Bebeklik Hem De Çocukluk Çağinda Getireceği Birtakım Olumsuzluklar Olmuştur” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sezaryan Doğumun Olumsuzlukları
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, son yıllarda tüm dünyada sezaryan doğum oranının arttığını belirterek, “Ancak sezaryan doğumun hem bebeklik hem de çocukluk çağında getireceği birtakım olumsuzluklar olmuştur” dedi.
Hem sezaryan hem de normal doğumun her cerrahi müdahalede olduğu gibi birtakım riskleri olduğunu kaydeden Op.Dr. Aslı Alay, “Sezaryan doğumun anne ve hekim tarafından en önemli seçim nedeni bebeği vajinal doğum sırasında travmalardan korumaktır. Tüm doğum hekimlerinin en büyük korkusu olan omuz takılması normal doğan bebeklerin yüzde 0,2-2’sinde görülürken, sezaryan doğan bebeklerinde yüzde 1-2’sinde bebeğin vücudunda kesiler olabilir. Omuzdan kola uzanan sinirler omuz takılması sırasında hasar görebiliyor. Ancak bu sinirlerdeki hasarın sezaryan doğan bebeklerde de olduğu, yani anne karnında bilinmeyen birtakım nedenlerle de olabileceği konusunda birtakım yayınlar mevcuttur.” diye konuştu.
Normal doğumun bebek için bir stres olduğunu belirten Op.Dr. Aslı Alay, şöyle konuştu:
“Doğum kanalındaki bebeğin yolculuğu sırasındaki strese dayanabilmesi vücudunda salgılanan stres hormonları etkisi ile olur. Bu stresli ortam ve bebeğin buna direncini sağlayan hormonlar bebek doğduğunda nefes almasını sağlar. Çünkü bebeğin akciğerlerindeki sıvı bu zor yolculuk sırasındaki baskı ile atılmış ve bebek ilk nefesini almış olur. Bu stresi yaşamayan sezaryan doğan bebekler ise doğduklarında solunum sıkıntısı yaşama ihtimali yüksektir. Çünkü bebek hazırlıksızdır dış ortama. Bazı çalışmalarda normal doğumun bebeğin bağışıklık sistemi içinde önemli olduğu bebeğin mikroplarla savaşan hücrelerinin sayısını artırdığını göstermiştir. Sezaryan doğan bebeklerde alerjik hastalıklar, astım, tip1 diyabet ve çölyak hastalığı daha sık görülmektedir. İsteğe bağlı sezaryan ve eski doğumları sezaryan olan kadınlarda doğum hangi haftada yapılmalıdır? 39. Haftadan önce doğan bebeklerde solunum desteği alma ihtimalleri yüksektir. En güvenli aralık 39. Haftanın ilk günü ve 40 hafta arasında olup planlı sezaryanların ek bir risk faktörü yok ise bu haftalar arasında yapılması önerilir. Bu nedenle 39. Haftadan önce sezaryanın başka bir problemi olmayan bir gebede hiçbir faydası yoktur.”
Op.Dr. Aslı Alay, sezaryan doğum sırasında hangi anestezi yöntemi uygulanmalı hususunda şu bilgileri verdi:
“Epidural yöntemin kullanıldığı doğumlarda apgar skorunun (bebeğin iyilik halini gösterir ) daha yüksek olduğu görüldüğünden, ek risk faktörü yoksa epidural yöntemle sezaryan doğum önerilmektedir. Kordon klemplenme zamanı ve önemi nedir? Son yıllarda tüm anneler ister normal ister sezaryan doğum yapsınlar tek istedikleri kordonun geç klemplenmesi. Kordon klemplenme zamanı ne olmalı? Erken mi? Geç mi? Ne kadar geç? Faydası? Zararı? 1- Geç klempleme bebğin kan değerlerini, kan sayımını, kan hacmini artırır. 2- Geç klempleme zamanı çeşitli kaynaklar farklı zaman dilimleri verir. 1 dakika, 5 dakika, kordondan kan akımı kesilene kadar gibi farklı görüşler. Anneden bebeğe kan geçişinin çoğu ilk bir dakikada olduğu, kalanı ise 5, dakikaya kadar tamamlandığı için daha fazla beklenmesi anlamlı değildir. 3- Bebek bu kan akışı sırasında annenin karnına konması hatta anne memesine yaklaştırılması hem anneyi hem bebeği rahatlatır. 4- Geç klemplemek yenidoğan sarılığını ve buna bağlı fototerapi uygulama ihtimalini artırır. Geç klemplemek bebekte demir depolarını arttırması nedeni ile demir eksikliği anemisi daha az görülür. Ama bu durum fototerapi uygulanma sıklığını da artıracağından fototerapi bulunan yerlerde uygulanmalıdır. 5- Bebek solunuma başladıktan sonra kordon klemplenmelidir. 6- Bebeğin nörolojik gelişimi açısından da geç klempleme önemlidir. Çünkü sinir hücrelerinin gelişiminde demir önemlidir. 7- Bazı çalışmalar geç klemplemenin bebeğe kök hücre gelişini sağladığını kabul eder.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.