Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sessiz Katil ’Hipertansiyon’

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, bilinçsiz ve aşırı tuz tüketimi gerçekleştiren insanlarda hipertansiyon olma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.Trakya...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, bilinçsiz ve aşırı tuz tüketimi gerçekleştiren insanlarda hipertansiyon olma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Dersliği’nde düzenlenen ’Sessiz Katil; Hipertansiyon’ konulu basın toplantısını gerçekleştiren Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, kan basıncının artışına bağlı olarak görülen hipertansiyon vakalarının başta ölüm olmak üzere inme, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi sonuçlarının da olabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Üstündağ, hipertansiyonla mücadelenin bireyin doğumundan itibaren kan basıncının kontrolü ile mümkün olabileceğine değinerek, evlerde kullanılan dijital tansiyon ölçüm cihazlarında yüzde 75 oranında yanlış ölçüm yapıldığını belirtti.
"TÜRKİYE GENELİNDE TANSİYON YÜZDE 60-65 YANLIŞ ÖLÇÜLÜYOR"
Türkiye’de, 2012 yılı verilerine göre 18 yaş üstü bireylerde nüfusun yüzde 30’unun yani 20 milyon kişinin hipertansiyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Üstündağ, dünya genelinde yüksek kan basıncı ve hipertansiyon nedeniyle her yıl 10 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi.
Kan basıncının ölçümü için kullanılan cihazlarda ölçüm oranlarında büyük sorunlar yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Üstündağ, "Evlerimizde kullandığımız dijital tansiyon aletleri yüzde 75, eczanelerde ise yüzde 30 oranında ölçümler yanlış yapılıyor. Kan basıncı ölçümlerinin klinik ortamlarda ve usulüne uygun olarak gerçekleştirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
"HİPERTANSİYON, EN FAZLA DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NDE GÖRÜLÜYOR"
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlarda hipertansiyon olma oranının çok yüksek sevilerde olduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı son verilere göre sağlıklı bir bireyin günlük tuz tüketim limiti 5 gram olarak açıklandı. Türkiye geneline baktığımızda özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki hipertansiyon vakalarının daha fazla olduğunu görüyoruz. Aşırı tuz tüketimine bağlı olarak hipertansiyon riski tüm yaş gruplarında insanları tehdit etmeye devam ediyor" dedi.
"SOFRALARIMIZDA YEŞİLLİĞİ ARTTIRMALIYIZ"
Prof. Dr. Üstündağ, hipertansiyonla mücadele kapsamında, ilaçla tedavinin dışında bireylerin bazı önlemler alabileceğine değinerek, "Aşırı kilolularda kilo verme, fiziksel aktiviteyi arttırma, taze sebze ve meyveden zengin, doymuş yağlardan fakir diyetler, alkol alınımının kısıtlanması ve diyet potasyum içeriğini arttırılması ile vatandaşlarımız, kan basınçlarını kontrol altına alarak hipertansiyondan uzaklaşabilirler" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.