Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şemsiyeyi yaz kış yanınızdan ayırmayın

Ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın cilt kanseri riskini arttırdığını belirten uzmanlar, şemsiyenin sadece yağmurdan değil, güneşten korunmak için de kullanılmasını tavsiye ediyor.İnsan vücudu için hayat kaynağı olan güneş ışınlarının...

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2016 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2016 09:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şemsiyeyi yaz kış yanınızdan ayırmayın
Ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın cilt kanseri riskini arttırdığını belirten uzmanlar, şemsiyenin sadece yağmurdan değil, güneşten korunmak için de kullanılmasını tavsiye ediyor.
İnsan vücudu için hayat kaynağı olan güneş ışınlarının tedbir alınmadığında tehlike saçtığını belirten uzmanlar, korunmak için şemsiye, güneş kremi kullanılması, kapalı ve açık renk kıyafet giyilmesi gerektiğini belirtti.. Güneşin dik açıyla geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında kesinlikle güneşe maruz kalınmaması gerektiğini ifade eden Özel Hayat Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, “Güneş, insan vücudu için kemik erimesi, depresyon, kanser, obezite, diyabet gibi hastalıklara karşı kalkan vazifesi görüyor. Yapılan araştırmalar güneş ışınlarının vücuttaki D vitaminini ortaya çıkararak pek çok hastalığın önüne geçildiğini gösteriyor. Ancak, bu faydaların yanında zararlı ultraviyole ışınlarının cilt hücrelerinde yol açtığı tahribat, güneş yanığı, güneş çarpması, hatta deri kanserine sebep olabiliyor. Özellikle bebekler ve yaşlılar güneşten daha çabuk zarar görebilir. Güneşe fazlaca maruz kalmak, deri yaşlanması, lekelenme ve alerji gibi sıkıntılara yol açıyor. Bu riskler özellikle açık tenli kişilerde daha çok görülüyor. Ne kadar açık tenli iseniz o kadar korunmak zorundasınız” dedi.
Yapılan ikazlara rağmen çok sayıda insanın güneş yanığı şikayetiyle hekime müracaat ettiğini belirten Mediha Yılmaz, “Güneş kremi cilt tipine göre seçilmeli. En az 30 faktör ve üzerindeki güneş koruyucu ürünler kullanılmalı. Genellikle yağlı cilt yapısına sahip kişilerin akışkan formüllü güneş kremi kullanmaları gerekir. Güneş kremi seçerken UVA ve UVB korumalı bir krem seçilmeli. 2 yaşın altında çocuklarda fiziksel koruma yapılmalıdır. Buradaki sorun iki yaş altı çocuklar için D vitamini sentezinin olumsuz yönde etkilenmesi olacaktır. Bu yaş grubuna çocuk hekimleri tarafından D vitamini takviyesi yapılmalıdır. UVA’dan korumak için kullanacağınız güneş kremlerinin içeriğinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunmalıdır. Güneş kremlerinin son kullanma tarihine ve güvenilir markaları kullanmaya dikkat edin. İdeal güneş kremleri koku, renk ve koruyucu madde içermez. Satın alacağınız güneş kreminin Sağlık Bakanlığı ya da FDA onaylı laboratuarlarda üretilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Bu ürünleri de güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulamamız gerekmektedir” diye konuştu.
Güneş yanıkları hastaya rahatsızlıkların yanı sıra ağrı ve ızdırap verdiğine dikkat çeken Yılmaz, “Yaşanan güneş yanıklarından sonra uzman bir dermatoloji uzmanına başvurmaları gerekiyor. Bizim toplumumuzda çok sık yapılan yanlışlar var. Rahatsız edici yanıklar oluştuğunda diş macunu, yoğurt ve salça sürülüyor. Bunların yerine soğuk su ile ıslak pansuman yapılabilir. İnce bir tülbent veya gazlı bez ıslatılarak yanık olan bölgeye, tek kat halinde serildiğinde bu hastaya rahatlık verecektir. Ama yapılması gereken en güzel korunma yöntemi kışın yağmurlu havalarda kullandığımız şemsiyeyi, yazın güneşli havalardan da kullanmak. Şemsiyenin yaygınlaşması gerekiyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.