Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şeker Hastalığı Cinsel Sağlığı Tehdit Eden En Önemli Hastalıktır

Kontrolsüz şeker hastalığı, yaşamı tehdit edici olmasa da erkek ve kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olarak kişilerin yaşam kalitesinde bozulmalara neden olur. Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Serdal Baysal konu hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2019 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2019 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şeker Hastalığı Cinsel Sağlığı Tehdit Eden En Önemli Hastalıktır

Şeker hastalığı, sanayileşme ile birlikte artan hareketsizlik, aşırı  kalorili beslenme ve buna paralel olarak artan kilo artışı ile dünya da ve ülkemizde sıklığı  hızla artan, birçok sistem ve organda bozukluğa neden olan kronik bir hastalıktır. İyi tedavi edilmediği durumlarda hayati sistem ve organ hasarlarına neden olur. En sık görülen, hayati  komplikasyonları  kalp, beyin, böbrek, göz tutulumudur. Kontrolsüz şeker hastalığı, yaşamı tehdit edici olmasa da erkek ve kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olarak kişilerin yaşam kalitesinde bozulmalara neden olur. Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Serdal Baysal konu hakkında bilgi verdi.

Şeker hastalığı tanısı konmuş hastalarda ilerleyen yıllarda cinsel fonksiyon bozukluğu oranında belirgin artış görülmektedir. Erkeklerde en sık erektil disfonksiyon dediğimiz sertleşme sorunu görülüyor. Diyabet yaşı on yılın üzerinde olan erkeklerde sertleşme sorunu görülme sıklığı  üç kat daha fazla artmıştır. Şeker hastalığı ile birlikte görülen hipertansiyon hiperlpidemi,kilo artışı ,damar tıkanıklığı gibi hastalıklar bu sorunun daha da sık görülmesine neden olmaktadırlar. Yapılan çalışmalarda şeker hastalığının kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olduğu tam olarak kanıtlanmamakla birlikte, şeker hastalığı olan kadınlarda cinsel istekte azalma, ağrılı cinsel ilişki ve sık tekrarlayan vaginal enfeksiyonlar görülmektedir. Şeker hastalığının neden olduğu cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisin de değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ağızdan alınan ilaçlar  ve  bölgesel uygulanan kremler kullanılmaktadır. İlaç tedavisinde fayda görmeyen hastalara ürolojik müdahaleler yapılabilmektedir. En etkili tedavi şekli kan şekerinin iyi kontrol edilmesidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.