Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Samsun organ bağışçısı sayısında Türkiye 2.’si

İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Samsun’un milyon başına düşen bağışçı sayısında Bursa’nın ardından Türkiye 2.’si olduğunu söyledi.Samsun İl Sağlık Müdürlüğü...

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2016 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2016 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Samsun organ bağışçısı sayısında Türkiye 2.’si
İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Samsun’un milyon başına düşen bağışçı sayısında Bursa’nın ardından Türkiye 2.’si olduğunu söyledi.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli BKM tarafından Samsun, Ordu, Sinop, Giresun, Amasya, Tokat, Trabzon ve Rize illerinin organ ve doku nakli koordinatörleri ve yoğun bakım sorumlularının katılımı ile organ-doku nakli ve beyin ölümü konularının tartışıldığı “Samsun Bölgesinde Organ Nakli Paneli” Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Panele, BKM’lerin bağlı olduğu 8 ilin koordinatörleri ve yoğun bakım sorumlularının yanı sıra OMÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, OMÜ Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Ülger, TDİS BKM Koordinatörü Abdullah Kula ve OMÜ Koordinatörü Hemşire Birgül Tan katıldı.
Amaçlarının bölgede ve ülkedeki organ bağışı ve nakil sayılarını arttırmak olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Kazak, “Bize bağlı 8 ilimizden organ ve doku nakli koordinatörleri ve yoğun bakım sorumluları bu panele katılmak için geldi. Ayrıca bu illerdeki hastanelerde görevli sağlıkçı ve doktorlarımızda panelimizdeler. Panelde beyin ölümü, donör bakımı ve sistemler hakkında sunumlar yapılacak ve katılımcıların görüşleri alınacak. Panelimizin genel amacı, önce bölgemizde daha sonra da ülkemizde organ bağışı ve nakil sayılarını arttırmak. Ülkemizde çok sayıda organ ve doku bekleyen vatandaşımız var. Bu insanlardan çoğu bağış beklerken hayatlarını kaybediyorlar. Ülkemizde insanların bağış oranı yüzde 22’lerde. Neredeyse 100 ölümden 25’i organlarını bağışlıyor. Devamlı yaptığımız çalışmalar sayesinde bölgemizde ve ülkemizde organ bağışçılarının ve organ bağışlarının sayıları arttı. 2014’te 22, 2014’te 42, 2015’te 43 ve 2016 yılında şu ana kadar 26 kişi organlarını ve dokularını bağışladı. Son 3 yılda bölgemizde 400’e yakın kişiye organ veya doku nakli yapıldı. Organ bağışçısı sayısında 11 bine ulaştık. Bu rakam ile Türkiye 2.’siyiz. Ankara gibi kalabalık bir şehrin bile önündeyiz. Milyon başına düşen bağışçı sayısında da Bursa’nın ardından Türkiye 2.’siyiz. Organ ve doku bağışı sayılarını arttırmak için bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Panel, konuşmanın ardından diğer akademisyenlerin sunumu ve soru-cevap kısmı ile devam etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.