Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sahur Yemeğini İhmal Etmeyin Uyarısı

Uzmanlar, oruç tutanların sahura mutlaka kalkmalarını tavsiye ediyor.Özel Hayat Hastanesi görevli Diyetisyeni Dilara Süngü Bulut, iftarda fazla yenilmemesi gerektiğini belirterek, “Doyma sinyallerinin beyne ulaşabilmesi için en az 20 dakikada...

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2016 09:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2016 09:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanlar, oruç tutanların sahura mutlaka kalkmalarını tavsiye ediyor.
Özel Hayat Hastanesi görevli Diyetisyeni Dilara Süngü Bulut, iftarda fazla yenilmemesi gerektiğini belirterek, “Doyma sinyallerinin beyne ulaşabilmesi için en az 20 dakikada ihtiyaç var. Bu durumda hızlı yeme davranışı, doyma hissi oluşmadan midemizin 2-3 katı gıda tüketmemize sebep olur. Onun için hurma, su ve çorba ile başlanan iftar sofrasından kalkıp 10-15 dakikalık bir mola verilmesi gerekiyor. Ara vermenin mümkün olmadığı durumlarda da çorba ile ana yemek arasında salata veya yoğurt tüketerek yemek yeme hızını azaltmaya çalışmak faydalıdır” dedi.
Sağlıklı oruç tutabilmek için sahura mutlaka kalkılması gerektiğini vurgulayan Bulut, “Sahurda yumurtayı, süt ve süt ürünlerini, yağlı tohumları ve yüksek lifli tahılları tüketmek gün içinde tokluk sağlaması için oldukça önemlidir. Sahurda yağlı yemeklerden uzak durmalıdır. Ağır ve yağlı yemekleri tüketerek uyumak güne midede ağrı, ekşime ve yanma ile başlamaya sebep olur. Sahur öğünü ile oruç tutulduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
Ramazan ayı boyunca günlük yiyecek tüketimindeki azalmaya karşılık tatlı ve tahıl ağırlıklı beslenme alışkanlıkları sebebiyle kilo artışları gözlendiğine dikkat çeken Bulut, sırf kilo vermek için oruç tutulmaması gerektiğini söyledi. Bulut, “İftarda mideye aşırı yüklenmemek için küçük bir öğün, ardından akşam yemeği, tekrar ara öğün ve sahur olacak şekilde 4 öğün şeklinde beslenilmesi gerekir. İftar başlangıcından uyuyana kadar en az 1,5 litre su içilmesini önemlidir. Spor için en uygun zamanın iftardan 1-1,5 saat sonrası ortalama 30-45 dakikalık düşük tempolu yürüyüşlerdir. Dışarı çıkılamayan durumlarda evde kolayca yapılabilecek hareketler tercih edilebilir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.