Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı beslen hareketli yaşa kalbini koru

U. Aktaş, "her Üç Kişiden Biri Kalp Ve Damar Hastalıkları Nedeniyle Yaşamını Yitirmektedir."

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2016 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2016 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sağlıklı beslen hareketli yaşa kalbini koru
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Umut Aktaş, Dünya Kalp Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.
Mesajında, dünyada kalp ve damar hastalıkları başlıca ölüm nedenleri arasında yer aldığına değinen Dr. Aktaş, bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde her üç kişiden birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini anlattı. 30 yaş üstü her birey için kalp ve damar hastalıkları kapsamında riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme ve kalp yetmezliğini önleyebilecek önlemlerin alınmasının önerildiğini belirten Dr. Umut Aktaş, açıklamasının bir bölümünde şunları ifade etti;
"Kalp sağlığını koruma önlemleri arasında sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz, şeker ve yağ kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca tütün ve alkolden uzak durmak, hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önem taşımaktadır. Kalp ve damar hastalıkları ve özellikle kalp krizi ülkemizde görülen ölümlerin en sık nedenlerindendir. Türkiye’de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi nedeniyle oluşmaktadır. Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi geçiren bir kişi için tedaviye başlanıncaya dek geçen süre en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle kalp rahatsızlıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır. Kalp krizi belirtileri göğüs, kol, boyun veya çene ağrısı, nefes darlığı, endişe ya da terleme, bulantı, kusma, nabız düzensizliğidir. Kalp krizi belirtileri ortaya çıkar çıkmaz acil tibbi yardım çağrılmamasının kalp krizi tedavisinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Çünkü kalp krizi söz konusu olduğunda her saniye önemlidir. Halkımızın kalp krizine hızla müdahale edebilmesi için derhal 112 Acil Servisi aramanın ne kadar önemli olduğunu anlaması gereklidir. Kalp krizinin farklı tiplerinin bulunduğu ve bunların tedavilerinin değişebileceği dikkate alınarak “112 Acil Servisi” zaman yitirmeden aranması; kalp krizinin doğru şekilde tedavi edilmesini ve hastaların uygun tedavi merkezlerine sevkini sağlayacaktır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.