Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saç Ekimine Yönelik Sağlık Turizmi Masraflı Sonuçlara Neden Olabiliyor

Estetik cerrahiye yönelik sağlık turizmi her geçen gün daha fazla talep görürken, cazip ve daha düşük fiyatlı ameliyatlar, eğitimli ve kalifiye hekimler yerine teknisyenler tarafından yasadışı olarak uygulanmaları halinde başarısız ve...

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Estetik cerrahiye yönelik sağlık turizmi her geçen gün daha fazla talep görürken, cazip ve daha düşük fiyatlı ameliyatlar, eğitimli ve kalifiye hekimler yerine teknisyenler tarafından yasadışı olarak uygulanmaları halinde başarısız ve güvensiz işlemlerin uygulandığı bir yolculuğa dönüşebiliyor.
Saç restorasyon cerrahisi uygulayan teknisyenlerin her geçen gün artış gösterdiğini ve bu uygulamanın hastalarda neden olduğu önemli sonuçları vurgulayan Uluslararası Saç Restorasyon Cerrahisi Derneği’nin (International Society of Hair Restoration Surgery- ISHRS) 2014 tüketici alarmı kapsamında ISHRS, yurtdışındaki teknisyenler nedeniyle kötü saç ekimlerine maruz kalan hasta raporlarının giderek artış göstermesi ve bu uygulamanın yasa dışı nitelikte olmasından yola çıkarak saç restorasyon cerrahisi için seyahat etmeyi planlayan tüketicileri saç restorasyonu yapacak hekimlerini ve tıp merkezlerini dikkatlice araştırmaları yönünde uyarmaktadır.
ISHRS İdari Komite Üyesi Sharon A. Keene, şu ifadeleri dile getirdi: "Küçük çaplı estetik bir ameliyatın cerrahi nitelikte olmadığı düşünülmemelidir; nitekim, estetik işlemler esnasında da tıbbi kararların verilmesi gerekmekte ve izlenmesi gereken hastaya bir takım tedavi uygulanmaktadır ve bazı durumlarda söz konusu tedavi cerrahi işlem esnasında düzenlenmektedir. Yurtdışında saç ekimi yaptırmak isteyen bazı hastaların doktorun yeterlilik belgelerine göre karar verdiğini, ancak sonrasında klasik ’kuş kapanı’ modeline maruz kaldıklarını ve gerçek ameliyatın cerrahi işlem gerçekleştirme izni olmayan teknisyenler tarafından yapıldığını görüyoruz. Bu çok tehlikeli bir uygulamadır ve hastaların ciddi risklerle karşı karşıya kalmasına sebebiyet vermektedir."
Teknisyenler tarafından yasadışı olarak uygulanan saç ekimleri düşük fiyatlar karşılığında gerçekleştiriliyor olsa da hastalara konulan yanlış tanılar, saç bozukluklarının ve ilgili sistemik hastalıkların tanılanamaması ve gereksiz veya yanlış ameliyat nedeniyle aslında bu işlemler, hastaya pahalıya mal olmakta. ISHRS üyesi Dr. Tayfun Oğuzoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye’deki kara borsa saç ekim klinikleri, giderek yaygınlaşan bu uygulamanın farkında olmayan sağlık turizmini ve özellikle de söz konusu uygulamaları araştırmadan gelen Arap ülkelerindeki hastaları ağlarına düşürmektedir. Hastalar, çok dikkatli olmalı ve saç restorasyonunu uygulayacak cerrahın gerçekte deneyimli bir doktor olup olmadığını ve başlangıçtan bitiş aşamasına kadar cerrahi işlemin tüm aşamalarının sahte doktordan ziyade gerçek bir doktor tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğini araştırmalıdır. Bu problem sadece Türkiye’de yaşanmamaktadır. Avrupa, Orta Doğu ve ABD’yi de giderek etkisi altına almaktadır. Lisanslı Türk doktorlarının ehliyetlerine dayanarak yasadışı Türk teknisyen grupları tarafından ameliyatların gerçekleştirildiğine ilişkin Almanya, Hollanda ve Belçika’daki kliniklerin raporları mevcuttur."
Saç restorasyon ameliyatı, ISHRS tarafından 2015 Uygulama Sayımı kapsamında belirtilen rakamlara göre tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmıştır ve bu sayıma göre 2014 yılında 397 bin 48 adet cerrahi saç restorasyon işlemi gerçekleştirilmiş olup bu değer 2006 yılında gözlemlenen değerlere kıyasla yüzde 76’lık bir artışı ifade etmektedir. En fazla kazanımların ise Orta Doğu, Meksika/Orta ve Güney Amerika ve Asya’da elde edildiği bildirilmiştir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.