Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Romatizmalı Adımlar’ Dülükbaba Tabiat Ormanında Atıldı

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından Dünya Ankilozan Spondilit Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Romatizmalı Adımlar’ yürüyüşü gerçekleşti.Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından Dünya Ankilozan Spondilit Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Romatizmalı Adımlar’ yürüyüşü gerçekleşti.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından Dünya Ankilozan Spondilit Haftası etkinlikleri kapsamında her yıl romatizmal hastalıklar hakkında bilinç oluşturmak üzere düzenlenen Romatizmalı Adımlar yürüyüşü bu yıl Gaziantep Dülükbaba Tabiat ormanında yapıldı. Romatizmalı Adımlar yürüyüşüne Gaziantep Üniversitesi Romatoloji hekimleri, romatizma hastaları ve yakınları katıldı.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, “2011 yılından beri romatizma hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla, romatizmalı adımlar etkinliğini yapıyoruz. Bu sene de 5’incisini gerçekleştirdik. Katılımımız çok fazla” dedi.
Buradaki asıl amacın romatizma hastalıkları hakkında hastaların bilgisini artırmak olduğunu vurgulayan Kısacık, “Bunun dışında toplamda bu konuda olan duyarlılığı, algıyı artırmak. Katılımımız çok fazla, 105 hastamızı davet ettik. Her seferinde farklı hastaları davet edip biraz daha romatizma bilincini artırmak istiyoruz. Genel olarak amacımız bu, romatizmalı adımlardaki bir amacımız da tedaviyi romotoloji doktorlarının öne çıkarmak. Bu hastalığın tedavisi gerçekte romatizma uzmanlarının yapması gereken bir tedavi bu yüzden de bunu öne çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Eşinin Romatizma hastası olduğunu belirten Birgül Özkurt, “Güzel bir etkinlik, böyle bir etkinliği düzenledikleri için hocalarımıza teşekkür ederiz. hem moral olarak hem de sağlık açısından hastalarımıza çok iyi geldi. Memnunuz çok teşekkür ediyoruz” dedi.
2004 yılından beri romotoloji bölümünde tedavi gördüğünü söyleyen Burhan Özkurt, “Mesut hocamız sayesinde çok iyiyiz. İlaçlarımızı gayet düzenli kullanıyoruz. Etkinlik çok iyi geldi. Yürüyüşümüzü yaptık, kahvaltımızı yaptık şu anda her şey çok güzel” şeklinde konuştu.
Bir diğer romotoloji tedavisi gören Gülseren Aslan ise, “bir aydır kas romatizmam var. Şuanda tedavi oluyorum. Bu yürüyüşe de katılmak istedim. Çokta güzel geçti .Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Romatizmalı Adımlar yürüyüşü etkinliği sabah kahvaltısı ve romotoloji tedavisi gören hastaların spor egzersizleri yapması ile son budu.
ANKİLOZAN SPONDİLİT NEDİR?
Türkiye’de yaklaşık 200 bin yetişkini etkilediği tahmin edilen ankilozan spondilit hastaları için geçerli olan en önemli risklerden biri, hastalığın seyri sırasında omurgada kamburluk gibi hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu gelişmeler olduğu belirtiliyor. Zamanla bel bölgesinden başlayarak boyun bölgesine kadar tüm omurgadaki bağlar, diskler kemikleşip omurga adeta tek kemik halini alabiliyor. Bu durumda ağrı yanında hastanın hareketlerinde de belirgin kısıtlılık oluşuyor.3 Özellikle ağır hastalarda (hastaların yüzde 20-30’unda) omurga kemikleri belden boyuna kadar birbiriyle tamamen kaynaşıyor.
Hastanın bel ağrısı 3 aydan uzun süredir devam ediyorsa, sabahları yataktan bel ağrısı ve tutukluk ile uyanıyorsa ve ağrı hareket edince azalıyorsa, omuz, diz ve bilek eklemlerinde ağrı ve şişme görülüyorsa hastaların en kısa sürede bir romatologa başvurmaları gerekiyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.