Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Reflüde Laparoskopik Cerrahi

Türk Cerrahi Derneği’nin Antalya’da Düzenlediği 20. Ulusal Cerrahi Kongresi’nde, “reflü Hastalığı Ve Mide Fıtığının Tanı Ve Tedavisi” Adlı Oturuma Katılan Prof. Dr. Emin Ersoy, “kime Ve Ne Zaman” Başlıklı Bir Konuşma Yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2016 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2016 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Reflüde Laparoskopik Cerrahi
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Emin Ersoy, reflü hastalığının, hastanın ilaca bağımlı hale gelmesi ve yemek borusunda ülser, baret gibi kronikleşmiş hasarlar oluşması durumunda laparoskopik cerrahi ile tedavi edilebileceğini bildirdi.
Türk Cerrahi Derneği’nin Antalya’da düzenlediği 20. Ulusal Cerrahi Kongresi’nde, “Reflü Hastalığı ve Mide Fıtığının tanı ve tedavisi” adlı oturuma katılan Prof. Dr. Emin Ersoy, “Kime ve Ne Zaman” başlıklı bir konuşma yaptı.
Konuşmasında bu konuda yapılan son araştırmalara da değinerek, reflü hastalığının, mide-yemek borusu kapağının yetmezliğine bağlı oluştuğunu belirten Prof.Dr.Ersoy, midede yanma, ekşime, ağıza acı ve ekşi su gelmesi, göğüs ağrısı, astım, farengit gibi belirtilerin de görülebildiğini kaydetti.
KÖTÜ BESLENME VE AŞIRI STRESTEN KAÇININ
Prof.Dr.Emin Ersoy, mide içeriğinin yemek borusuna kaçtığı ve hasara neden olmasıyla ortaya çıkan reflü hastalığının çoğunlukla, kötü beslenme, kötü yaşam koşulları ve aşırı stresin yanısıra bazen de mekanik bir bozukluk olan mide fıtıklarına bağlı olarak görüldüğünü belirtti.
REFLÜ İLE BİRLİKTE GELİŞEN MİDE FITIKLARINA DİKKAT
Ersoy, mide fıtıklarının reflü hastalığı ile birlikte görülmesi durumunda laparoskopik cerrahi ile tedavinin mümkün olduğunu belirtirken, bulgu vermeyen mide fıtıkların takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Emin Ersoy, kalın barsağın ve midenin büyük bir kısmı ile karın içi organlarının bazılarının da göğüs boşluğuna fıtıklaştığı 4. Tip fıtıklarda, hastanın genel durumu ve anestezi alabilirliğinin de değerlendirilerek ameliyata karar verilmesi gerektiğini kaydetti.
Reflü ile bağlantılı olarak kanser riskine de dikkat çeken Gazi Üniversitesi Rektör Adayı Prof.Dr. Emin Ersoy ;
“Özellikle yıllarca midemde yanma ve ekşime var, benim reflü hastalığım var denilerek rastgele asid baskılayan ilaç alan ve takip edilen hastalarda reflü içeriğinin önemi büyüktür. Reflü hastalığının şikayetlerinin tedavisinde kullanılan pompa inhibitörü ilaçların çoğu, yemek borusu alt uç ph sının 3-5 arasında olmasını sağlar işte tam da bu ph değerinde göç etmiş mide hücre aktivasyonu ve onkogenezis tetiklenebilir. Yani kanser riskinizi artırmış olursunuz.” dedi.
MİDE-YEMEK BORUSU FITIĞININ TEDAVİSİNDE CERRAHİ YÖNTEM TERCİH EDİLMELİ
Mekanik olarak bozuk bir mide-yemek borusu fıtığına ise cerrahi dışında bir çözümün yarar sağlamayacağına değinen Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy şöyle konuştu :
“ Hastalığın tanısında baryumlu grafiler, endoskopi ve tomografi gibi yöntemler kullanılılır.Elbette cerrahi her işlem öncesinde olduğu gibi hastanın anestezi alıp almayacağı araştırılır ve gerekli önlemler alınır. Laparoskopik olarak deneyimli merkezlerde yapılan bu operasyonun başarısı yüzde 95 ve üzerindedir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.