Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan’da Sağlıklı Beslenme

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Merve Güler, Ramazan Ayında Da Sağlıklı Ve Dengeli Beslenmenin önemini Vurgulayarak Uygulanabilecek Yöntemler Ile Ilgili Bilgi Verdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, Ramazan ayında da sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak, uygulanabilecek yöntemlerle ilgili bilgi verdi.
Acıbadem Ankara Hastanesi Merve Güler, 17-18 saat aç kalınan Ramazan’da mutlaka sahura kalkılmasını, sahurda da protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini vurguladı. Sofrada yumurta ve peynir olması gerektiğini söyleyen Güler, yanında süt ürünlerinden yoğurt, ayran, kefir veya sütün tercih edilebileceğini belirtti. Güler, sahurda protein ağırlıklı beslenmenin gün içerinde acıkmayı ve kan şekeri yükselmesini engelleyeceğini ifade ederek, “Ekmek olarak da tam tahıllı ekmek tüketirsek gün içerisinde tokluk hissi verir ve bağırsaklarımızın daha rahat çalışmasını sağlar” dedi.
“SAHURDA MEYVE YENİLMELİ”
Uzun süren açlık sonrası gün içerisindeki kan şekeri düşüşünü en aza indirebilmek için sahurda meyve tüketilmesini öneren Güler, “Diyabet geçmişimiz yok ise muz tercih edebiliriz uzun süre tokluk hissi verir fakat kabız yapma ihtimali olduğu için bazı akşamlarda kuru meyvelerden yapılmış şekersiz hoşaflar tüketebiliriz” ifadelerini kullandı.
“BOL SU TÜKETMELİYİZ”
Orucumuzu açarken daralan damarların bir anda genişlemesini engellemek için ilk olarak 1-2 su bardağı su ile orucun açması gerektiğinin altını çizen Güler, “Damarlardan hızlı kan akışı kan şekeri ve tansiyonumuzun düşüşüne bu da yemek sonrası tatlı krizlerin oluşmasına sebep olur. Yemeği bitirdikten sonra sahura kadar minimum 2 litre su tüketmeliyiz” şeklinde konuştu.
“ORUCUMUZU AÇTIKTAN SONRA 15 DAKİKA ARA VERİLMELİDİR”
“İftarda orucumuzu açtıktan sonra çok sıcak olmayan az yağlı bir çorba ile salata yemeliyiz” diyen Güler, “Üzerine 15 dakika ara verip sonra ana yemek yemeliyiz. Verilen bu ara kan şekerimizin hızlı yükselmesini engelleyip besinlerin daha rahat sindirilmesini sağlar” dedi.
“ANA YEMEK PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN OLMALI”
Uzun süre aç kalmanın ardından karbonhidrat bakımından zengin değil de protein bakımından zengin besinlerin tüketilmesinin önemine dikkat çeken Güler, şöyle devam etti:
“Bu kan şekerinin yükselmesini ve kas erimesini engeller. Örneğin etli veya yumurtalı bir sebze, parça et - tavuk - hindi (ızgara, fırın Ya da haşlama), balık (ızgara - fırın ya da buğulama) yanında yoğurt veya ayran olacak şekilde protein bakımından zengin beslenmeliyiz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.