Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan sonrası beslenme uyarısı

Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Ayça Peker Kahramanoğlu, Ramazan’ın ardından bayramda aşırı beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirdi.Diyetisyen Kahramanoğlu, bir ay süren oruç döneminin...

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Ayça Peker Kahramanoğlu, Ramazan’ın ardından bayramda aşırı beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirdi.
Diyetisyen Kahramanoğlu, bir ay süren oruç döneminin bitmesiyle insanların, karbonhidrat oranı yüksek besinlere yüklenerek kan şekeri dengesizlikleri ve sindirim sistemi bozuklukları oluşmasına ve beraberinde hızlı kilo alımına neden olduklarını söyledi.
"O kadar aç kaldık, bayramda da yemeyelim mi?" diyenlere, bayramda aç kalmadan dengeli beslenerek formda kalmanın yollarını anlatan Kahramanoğlu, "Bir aylık orucun ödülü, karbonhidratlı gıdalara aniden yüklenerek, hem kendinize hem midemize eziyet olmamalı. Aslında yapılması gerekenler çok basit. Ana öğünlerinizi ne kadar sağlıklı ve doyurucu tutarsanız, aralarda ve yemek sonrasında şekerli besinlerden o kadar az yemek istersiniz" dedi.
Kahvaltının önemi
Güne peynir, haşlanmış yumurta, bol yeşillik, domates, salatalık içeren kahvaltıyla başlanmasını öneren Kahramanoğlu, "Ya da az yağlı süt, yulaf gevreği ve mevsim meyvesi ile de lezzetli ve hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Sabah kahvaltıda reçel ve baldan birkaç gün uzak durun ki, gün içinde tatlıya hakkınız olsun. Gün içinde az 3-4 ara öğün yapmanız iştah kontrolünüzü kolaylaştıracaktır. Öğünlerin birinde sütlaç, muhallebi, kazandibi gibi bir porsiyon sütlü tatlı yiyebilirsiniz. En uygun saat dilimi ise öğleden sonra 15.00-17.00 arasıdır. Tatlı yerine, meyve tüketimi daha doğru olur" dedi.
Suyun içinde meyve dilimleri
Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için gün boyunca 2,5-3 litre su tüketmemiz gerektiğini söyleyen Diyetisyen Kahramanoğlu şunları kaydetti:
"Hatta içine limon ve çilek dilimleri atıp aromaları ile içimini kolaylaştırabilirsiniz. Gün içinde 1 kere de maden suyu ile yapılmış buzlu bir ayran içildi mi hem muhteşem bir serinlik, doygunluk hissedersiniz hem de terle kaybettiğiniz mineralleri yerine koymuş olursunuz. Mümkünse öğleyin et grubundan (kırmızı et-tavuk-balık) yiyecekler tercih ederek bunları ızgara veya haşlama olarak tüketmeye özen gösterin. Yanında haşlanmış yağsız sebze (brokoli, taze fasulye) salata ve ayran mutlaka olsun. Akşam öğününüzü daha hafif tutun, az yağlı bol lifli sebze yemeği ve cacıkla gayet doyurucu bir öğün yapabilirsiniz. Yemeyi planladığınız tatlıların miktarına göre her öğününüze 1-2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz."
Hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar
Tatlı seçiminin, formu korumak açısından çok önemli olduğunu ifade eden Kahramanoğlu şu önerilerde bulundu:
"Yazın en sıcak dönemlerine denk gelen bayramda, kızartılmış yağ içeriği yüksek olan hamurlu, şerbetli tatlılar bizim düşmanımız. Bunların yerine seçimleriniz; dondurma, meyveli tatlılar, sütlaç, puding, kazandibi gibi sütlü tatlılar olmalıdır. Sağlıklı beslenme ilk evde başlar, siz de misafirleriniz için sağlıklı ikramlar hazırlayın. Bayramların sembolü haline gelen şekerlemeler ve çikolatalar aslında boş enerji kaynaklarıdır. Ziyaretlerinizde mutlaka şekerlemeler ikram edilecektir reddedin diyemeyiz ama alın cebinize atın ve sonra bunları en çok sevinecek olanlara verin. Onlar da yemeseler bile eminim çok sevineceklerdir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.