Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Psikolog Canan Berber: "Kendi kendimize arttırdığımız korku ve panik sadece terörizmin amacına hizmet eder"

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi’nden Psikolog Canan Berber, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan terör olaylarına bağlı olarak insanlarda artan korku ve panik durumlarını irdeleyerek, insanların soğukkanlılıklarını koruması gerektiğini...

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi’nden Psikolog Canan Berber, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan terör olaylarına bağlı olarak insanlarda artan korku ve panik durumlarını irdeleyerek, insanların soğukkanlılıklarını koruması gerektiğini söyledi.
Son zamanlarda artan terör olaylarına bağlı olarak değerlendirmede bulunan Psikolog Canan Berber, “Tüm dünyanın yaşamına giren terör kavramı son zamanlarda etkisini ve yayılımını arttırarak, bu yılın da gündem maddesi olmaya devam etmektedir. Terör çok sık duymaya alışık olduğumuz bir olgu haline gelmiştir. Terör eyleminin amacı, herhangi bir yer ve zamanda saldırma yeteneklerini göstererek moral bozukluğunu bir araç ve hedef olarak kullanmaktır. Kurbanlar gerçek hedef değildir. Keyfi seçilen kurban, tüm toplumu potansiyel kurban haline getirir. Nerede ve ne zaman olacağı belirsizdir. Savunma yeteneğinin aniden kaybolması ve o an kaçışın olmaması umutsuzluk oluşturur. Araştırmalar insanların kötülüğe çok çabuk yönlendirilebileceğini göstermektedir. Terörist terörü, terör korku ve öfkeyi, bunlar da saldırganlığı ve başka türlü bir terörü meydana getirir. Oysa körüklenen korku ve saldırganlık sadece terörizme hizmet eder. Umutsuzluk ve bu umutsuzluğun çeşitli şekillerde arttırılması toplumlarda bölünmelere, cepheleşmelere, yöneticilerle çatışmalara ve güvensizliğe neden olur. Terörizmin tam isteği de budur. Son günlerde yine ’kalabalık yerlere gitmeyin, yolculuk yapmayın, hedef olabilirsiniz’ gibi mailler, sosyal medya mesajları gelişigüzel yollanıyor. Oysa kendi kendimize arttırdığımız bu korku ve panik sadece terörizmin amacına hizmet eder. Bu, hiç umursamamak demek değildir. Ancak tedbir alarak günlük yaşantıyı sürdürmek, terörizmin en büyük silahı olan panik, korku ve düşmanca tutum oluşturarak elde edilecek kaostan yararlanma silahlarını elinden alır” dedi.
“Kaderimiz teröristlerin değil, bizim ellerimizdedir”
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen terör saldırısına da değinen Psikolog Berber, “Bir süredir peş peşe can kayıpları olan terör olaylarının benzeri ve en yenisi İstanbul’da yaşandı. Basında ise birçok ceset, vahşet görüntüsüne ulaşabildik. Korkuyu, çaresizliği gün boyu tekrar tekrar her kanalda izledik, fakat basında görüntüden çok, sözel ve yazılı bilgilendirme, başa çıkmanın öğretilmesi insanları tetikte tutar ve cesareti arttırır. Terörizm ile aktif olarak başa çıkabilmenin en basit yöntemi bazı savunma ve önlem yollarının halka öğretilmesidir. Bir bomba patladığında ne yapılması gerektiği, şüpheli paketlere dikkat çekme ve uygulamayı anlatma, bomba yerleştirme metotları konusunda bilgilendirme ve güvenlik güçlerinin patlamadan bulduğu sivillere yönelik bomba haberlerinin verilmesi, insanların terörizmle baş edebilecekleri hissini ve güvenini destekler. Acıları paylaşmak, mücadele etmek, doğruyu yanlışı ayırt etmek için kanlı görüntülere ihtiyacımız yok. Güçlü olan terör ve teröristler değil, bizleriz. Kaderimiz teröristlerin değil, bizim ellerimizdedir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.