Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prog.Dr. Ersan: "Fruktoz şurubu obezite ile diyabeti tetikliyor"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı, ‘Obezite, diyabete giden yolda Fruktoz şurubu’ konulu bir konferans düzenledi.Konferansta Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Sadık Demirsoy, diyabeti ‘içimizdeki tatlı...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2016 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2016 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı, ‘Obezite, diyabete giden yolda Fruktoz şurubu’ konulu bir konferans düzenledi.
Konferansta Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Sadık Demirsoy, diyabeti ‘içimizdeki tatlı şeytan, obeziteyi de onun kardeşi’ olarak nitelediklerini ifade etti ve Türkiye’nin obezite konusunda politika oluşturması gerektiğini, fazla kilo nedeniyle erken yaşlardan itibaren insanların birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldığını anımsattı.
Konferansta söz alan Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seyhan Ersan da, fruktoz şurubunun aşırı tüketiminin göbek çevresinde yağlanmaya sebep olduğunu ve özellikle çocuklarda obeziteye davet çıkardığını vurguladı ve gazlı içecekler, cipsler, gevrekler, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Doğru ve dengeli beslenme ile egzersizin yaşam kalitesi açısından çok önemli olduğunu dile getiren Ersan, bu alışkanlıkların küçük yaşlardan itibaren başladığını ve erken yaşlarda kötü beslenmenin gelecekte tedavisi masraflı ve güç birçok hastalığın önünü açtığını savundu.
Ayrıca obezitenin başta insülin direnci, tip 2 diyabet, kalp ve damar olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını vurguladı.
Günümüzde obezitenin çok erken yaşlarda görüldüğünü ifade eden Ersan, tip 2 diyabetin normalde yetişkin hastalığı olmasına karşın artık çocuklarda da rastlandığını söyledi.
Daha az maliyeti nedeniyle hazır gıdalarda şeker pancarı yerine fruktoz şuruplarının kullanıldığını vurgulayan Ersan, tüketmeden önce alınan ürün içeriğinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ersan sağlıklı beslenme konusunda ise pastörize sütlerin, taze sıkılmış meyve sularının, ev yapımı yoğurtların tüketilmesini önerirken, ailelerin çocuklarını erken yaşlardan itibaren spor yapma alışkanlığı kazandırmaları gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.